Știri

Oportunitate Finanțare: Ajutor de stat pentru împăduriri, inclusiv perdele agroforestiere

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” care vizează realizarea a 56 000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Obiectivul schemei îl reprezintă crearea de noi suprafețe împădurite, cu precădere înființarea de trupuri de pădure sau perdele forestiere de protecție pe terenuri agricole.

IMPORTANT PENTRU FERMIERI: Înființarea de perdele agroforestiere este inclusă la categoria activităților sprijinite în cadrul schemei de ajutor de stat.

Eligibilitate

Beneficiari eligibili în cadrul schemei:

  1. Microîntreprindere
  2. Întreprindere Mare
  3. Autoritate publică locală
  4. ONG
  5. IMM
  6. Persoană fizică
  7. Instituție publică
  8. Persoană fizică autorizată
  9. Întreprindere individuală/familială.
Detalii suplimentare
  1. Alocarea financiară: 500.000.000 euro.
  2. Intensitatea finanțării publice nerambursabile: 100% din costurile standard prevăzute în Ghidul Solicitantului.

Depunerea cererilor se va putea efectua într-o sesiune continuă, fără criterii de selecție, pe întreaga perioadă până la atingerea țintei PNRR, dar nu mai târziu de luna februarie 2026. În cazul în care cererea a fost depusă în anul 2026, este obligatoriu ca încheierea contractului de finanțare să poată fi efectuată până la data de 28 februarie 2026, instalarea plantației să fie finalizată în primăvara anului 2026, iar continuarea finanțării să se efectueze din Fondul pentru Mediu.

Beneficii financiare
  1. 456 de euro/an/ha timp de 20 de ani pentru transformarea terenurilor în păduri;
  2. Compensații financiare de până la 19.647 euro pentru lucrări de pregătirea terenului, înființarea corpului de pădure și lucrări de întreținere a investiției inițiale, conform Valorilor costurilor standard pe tipuri de împăduriri.

Plantația forestieră realizată în baza schemei va fi menținută pe o durată de minim 20 de ani de la înființare, respectând condițiile referitoare la realizarea lucrărilor de împădurire și întreținere a plantațiilor prevăzute în prezenta schemă.

Pentru mai multe detalii, consultați ghidul PNRR la butonul alăturat

Clubul Fermierilor Români oferă în cadrul acestui proiect consiliere financiară și tehnică în privința achiziționării, plantării și mentenanței aferente plantării solicitate de către beneficiar.

Invităm membrii care doresc să acceseze finanțare prin intermediul acestui apel să ne contacteze.

Contact: Bogdan Chiripuci, [email protected]