Clubul Fermierilor Români susține o poziție comună a Guvernului României cu țările europene afectate de tranzitul și exportul cerealelor din Ucraina



București, 19 aprilie 2023 - Clubul Fermierilor Români a adresat o scrisoare deschisă către Primul-ministru al Guvernului României, semnalând necesitatea și urgența unor decizii politice la nivel înalt european pentru repunerea pieței cerealelor într-o formă reglementată – așa cum obligă și Politica Agricolă Comună - corectarea perturbărilor extrem de puternice generate de eliminarea oricăror condiții la accesul cerealelor din Ucraina pe piața comună, printr-o serie de propuneri concrete.

Având în vedere acțiunile politico-diplomatice în desfășurare în aceste zile la București, Bruxelles și în capitalele celorlalte țări europene care au frontieră comună cu Ucraina, pentru fundamentarea deciziilor care să determine reglementarea pieței europene de cereale, Clubul a evidențiat importanța asocierii României la o poziție comună a celorlalte țări afectate de importurile de cereale din Ucraina – atât la nivel politico-strategic, cât și operațional.

Prin deciziile anunțate de interzicere temporară a importurilor de cereale ucrainene în Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, Clubul semnalează că țara noastră va deveni calea predominantă pentru tranzitul și exportul cerealelor ucrainene, determinând astfel o presiune masivă asupra capacității logistice a țării noastre (în principal Portul Constanța), dar și asupra stabilității financiare a fermelor noastre, multe dintre acestea aflându-se deja într-o situație dificilă.

În prezent, România se confruntă atât cu perturbarea pieței de cereale, cât și cu cea a lanțului valoric agroalimentar, cu efecte negative în cascadă asupra tuturor actorilor implicați.

Clubul Fermierilor Români propune și cere autorităților române implementarea următoarelor soluții pentru protejarea sectorului agricol românesc:

  1. Identificarea și aplicarea imediată, pentru minim 3 luni, a unor măsuri care să asigure prioritatea tranzitului și comercializării cerealelor și oleaginoaselor românești în Portul Constanța, prin stabilirea unor culoare destinate fermierilor români, în măsură să permită capitalizarea fermierilor și asigurarea condițiilor propice pentru noua recoltă.
  2. Aplicarea controlului fito-sanitar riguros la graniță, pentru asigurarea respectării standardelor europene de calitate a cerealelor importate din Ucraina. Piata europeană a produselor agricole este reglementată pe tot lanțul agroalimentar, începând de la producție până la procesare și consum.
  3. Neprelungirea acordului privind eliminarea taxelor vamale pentru câteva produse sensibile (grâu și făină, porumb și mălai, soia și rapiță) importate din Ucraina.
  4. Susținerea de către România a adoptării unui mecanism de sprijin european pentru comercializarea cerealelor din Ucraina în alte țări decât spațiul comun european.
  5. Susținerea de către România, în cadrul Consiliului UE, a unor reguli prin care să fie alocate compensații corespunzător pierderilor determinate de importul și tranzitul de cereale din Ucraina, proporțional cu cantitățile asociate fiecărei rute prin spațiul european (România a fost principala cale, cu peste 50% din ceea ce a plecat pe Linia de Solidaritate din Ucraina).
  6. Introducerea unui sistem de garanții care să se aplice produselor care tranzitează România, cu plata lor la intrarea în România și recuperarea la părăsirea teritoriului României.

Clubul Fermierilor Români reiterează importanța unui mesaj european comun la nivelul țărilor afectate de exportul cerealelor ucrainene în vederea promovării unității și coeziunii în cadrul Uniunii Europene, demers atât de așteptat de către fermierii europeni. O abordare comună a grupului celor 5 state membre poate aduce beneficii semnificative în ceea ce reprezintă siguranța și securitatea alimentară a UE.

Clubul Fermierilor Români reafirmă angajamentul său de a promova un model românesc de agricultură performantă, care să valorifice specificul național în contextul Politicii Agricole Comune și își exprimă disponibilitatea de a colabora cu Guvernul și MADR pentru identificarea și implementarea de soluții eficiente pentru protejarea intereselor fermierilor români și a competitivității agriculturii românești.