Fermierii noștri

Dan Hurduc

Dan Hurduc este unicul asociat al societății EVEL H COMPANY, o companie cu capital integral românesc, care activează în zona centrală a județului Vaslui, pe aria localităților Costești și Bogdănești.

Este un model de referință în agricultura românească, un exemplu de performanță și sustenabilitate într-o zonă precum podișul Bârladului, unde condițiile naturale sunt restrictive. Alături de alți 9 fermieri, Dan Hurduc este membru fondator al Clubului Fermierilor Români și face parte din Consiliul Director al asociației.

Agricultură în zone defavorizate – tabloul de activitate al fermei 

Povestea afacerii în agricultură începe pentru Dan Hurduc în 2001, când ia 100 de hectare în arendă, în comuna natală Costești și achiziționează un grajd de la vechiul CAP.

Au urmat proiecte europene pentru care fermierul a aplicat treptat, crescând valoarea lor pas cu pas, întrucât, în fază inițială, provocarea cea mai mare a fost obținerea de finanțare de la bănci.

În prezent, Dan Hurduc lucrează 2.200 de hectare de cultură mare și deține o bază de depozitare și condiționare cereale cu o capacitate de 20.000 de tone, construită în locul fostului grajd. Astfel, afacerea este una semi-integrată – producție și depozitare cereale.

Silozurile sale sunt construcții moderne, cu magazii orizontale, facilități de uscare și condiționare, precum și automatizări electrice. „Este o pasiune de-a mea”, ne spune fermierul, care în ultimii 10 ani a oferit servicii de depozitare celorlați agricultori din zonă, servicii care astăzi reprezintă 20% din cifra sa de afaceri.

Fermierul nu plănuiește să investează în zootehnie, consideră că nu ar fi profitabilă pentru că zona este secetoasă și mai puțin propice producerii de furaje pentru animale. În schimb, pentru următoarea planificare financiară, PAC 2021-2027, are în vedere accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea zonei de procesare. Dorește ca din cultura vegetală să ajungă la un produs finit, pe care să îl vândă pe rafturile magazinelor, inițial regional, iar apoi la nivel național.

Dan Hurduc este un fermier performant, nu atât prin prisma productivității la hectar, ci mai degrabă datorită modelului său de business, care îi asigură profitabilitatea, în ciuda restricțiilor naturale puternice. „Activând într-o zonă greu încercată natural, folosim un tip de management profesionist, în special managementul riscului. Asigur toate culturile pentru toți factorii de risc posibili. În 20 de ani de activitate, nu am început niciun an agricol fără asigurări”, afirmă agricultorul.

În plus, Dan Hurduc folosește utilaje performante – autoghidare la tractoare, monitorizare prin satelit a tuturor utilajelor, aplicații satelitare pentru managementul fertilizanților etc. Pentru fermier, este important să folosească doar substanțele chimice necesare în cantitățile optime, astfel încât să asigure atât protecția mediului, cât și eficiența în producția și utilizarea acestor produse, calibrând totul cu analize agrochimice realizate în laboratoare autorizate.

Investiția în achiziția de mașinării și utilaje agricole performante rămâne una dintre prioritățile principale ale fermierului. „Investesc permanent în tehnologie pentru a avea utilaje de ultimă generație, care să asigure o productivitate ridicată. Mi-am propus ca în fiecare an, chiar dacă este greu, să țin toate utilajele la cele mai înalte norme tehnologice. Consider că investiția în utilaje trebuie să fie permanentă.”

Într-o comunitate rurală, fermierii sunt piloni de stabilitate

În viziunea lui Dan Hurduc, pe lângă a face performanță și profit, rolul fermierului este de a proteja ecosistemul și biodiversitatea. „Toate terenurile, biodiversitatea, fauna, flora sunt în mâinile noastre. Este responsabilitatea noastră să le gestionăm corect și sustenabil.” Fermierul este chiar pasionat de vânătoare – „dacă tot lucrăm terenurile, avem grijă și de ecosistem în ansamblu.”

Agricultorul este preocupat de dezvoltarea zonelor rurale și, din acest motiv, se implică permanent în viața comunității și contribuie activ la bunăstarea zonei în care trăiește și își desfășoară afacerile în agricultură. Plata arendei, a impozitelor către autoritatea locală, precum și a salariilor celor 30 de angajați reprezintă forme concrete de susținere a dezvoltării comunității de care aparține.

Mai mult, fermierul este implicat în activități de responsabilitate socială și sprijină material persoanele defavorizate. În perioada stării de urgență a achiziționat peste 30 de tablete pe care le-a oferit elevilor fără posibilități financiare, ajutându-i astfel să poată participa în continuare la cursuri, atunci când orele se desfășurau online. „Într-o comunitate în regres ca număr de locuitori și oportunități, într-o zonă săracă, noi, fermierii, suntem un pilon de stabilitate”, ne-a declarat Dan Hurduc.

Provocări actuale, așteptări viitoare

În anul 2020, seceta acută, coroborată cu pandemia de Covid-19 au reprezentat adevărate provocări pentru fermier. Lipsa apei în sol nu l-a surprins atât de mult. Este obișnuit cu seceta și se așteaptă ca anii atipici precum acesta să fie tot mai mulți în viitor.

„Mi-am revizuit întreaga atitudine vizavi de managementul costurilor și al planurilor de viitor. Am încercat să anticipăm și să minimizăm efectele secetei, reușind astfel să reducem din costuri și să creștem eficiența.”

Cu toate acestea, anul 2020 nu a fost unul profitabil pentru afacerea lui Dan Hurduc, provocările legate de pandemie aducându-i costuri suplimentare, de natură sanitară. „Până acum, comunitatea nu a avut niciun caz de infectare, dar provocarea este să ne putem menține capacitatea de a ne achita scadențele și angajamentele cu colaboratorii externi și să rămânem bancabili, precum și corecți cu partenerii de afaceri”, afirmă fermierul.

Acesta este și principalul obiectiv al său pentru următorul an agricol – să mențină afacerea pe un trend stabil, astfel încât să fie eligiblă pentru accesarea de fonduri și de credite. Speră ca 2021 să fie mai favorabil din punct de vedere meteorologic, dar nu are așteptări prea mari: „nu-mi fac iluzii ca să n-am deziluzii”, ne spune Dan Hurduc.

„Sunt un om de cuvânt. Asta este cea mai mare mândrie a mea.”

În activitatea sa de 20 de ani în agricultură, Dan Hurduc a atins performanțe semnificative, reușind să crească de la 100 ha la peste 2.000 de hectare cultivate, să construiască o bază modernă de depozitare cereale și să folosească tehnologii de ultimă generație, într-o zonă în care condițiile naturale au reprezentat provocări constante. Totuși, fermierul este cel mai mândru de modul în care alege să facă business – cu seriozitate și respectarea cuvântului dat. „În esență, reușita de care sunt mândru este chiar firma mea și numele ei. Sunt mândru că am putut să-mi țin cuvântul permanent.”


Din ferma lui Dan Hurduc


Video de prezentare EVEL H Company