Articole

Directiva privind micul dejun și propunerile COM AGRI. COM ENVI va vota la finalul lunii noiembrie

Directiva privind micul dejun constă într-un ansamblu de șapte directive cu scopul de a reglementa aspecte precum compoziția, denumirea vânzării, etichetarea și ambalarea produselor alimentare, având ca obiectiv protejarea intereselor consumatorilor.

Un raport emis în martie 2023 de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) relevă că aproximativ 46% din mierea importată din țări non-UE și comercializată pe piața europeană a fost suspectată de neconformitate cu legislația Uniunii Europene.

Astfel, în ceea ce privește mierea, absența informațiilor referitoare la metodele de producție și prelucrare poate afecta negativ producătorii europeni și poate genera confuzii în rândul consumatorilor cu privire la valoarea nutrițională și calitatea produsului. Așadar, ambalajul și etichetarea reprezintă aspecte esențiale pentru asigurarea unei competiții echitabile și conformității cu normele legislației Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (COM AGRI) din cadrul Parlamentului European (PE) a propus o serie de amendamente cu privire la această directivă:

  1. Introducerea sistemului blockchain pentru trasabilitatea mierii, specificând țara de origine pe etichetă și pe ambalaj, inclusiv numele țărilor dacă mierea provine din mai multe locuri.
  2. Redefinirea termenului "miere crudă sau neîncălzită", stabilind că aceasta este mierea extrasă, decantată și eventual cernută, fără încălzire care să degradeze enzimele.
  3. Respingerea mierii filtrate și a celei cu conținut de apă redus prin evaporare, deoarece acest proces degradează produsul final prin modificarea aromei și diminuarea enzimelor.
  4. Introducerea unui nivel permis de filtrare, menținând caracteristicile naturale ale mierii și evitarea afectării densității și spectrului de polen. Filtrarea industrială nu permite identificarea precisă a originii geografice sau botanice a mierii.
  5. Obligativitatea indicării pe etichetă a mierii neîncălzite, deoarece tratamentul termic peste 45°C determină degradarea anumitor constituenți ai mierii.
  6. Creșterea cantității minime de fructe permise în fabricarea gemurilor și jeleurilor.
  7. Reducerea cantității de zaharuri în nectarurile de fructe, limitând adosul de zahăr.
  8. Introducerea unei noi categorii de sucuri de fructe cu un conținut redus de zahăr (cu cel puțin 30% mai mic comparativ cu sucul tradițional).

Această inițiativă este supusă votului și aducerii de amendamente în cadrul Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European pe data de 29 noiembrie 2023.