Știri

Fondul Pentru Modernizare: Finanțări pentru surse regenerabile de energie și stocarea energiei

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică, pentru o perioadă de 10 de zile calendaristice, Ghidul Solicitantului pentru apelul destinat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum.

Obiectivul apelului este de a sprijini majorarea producției a energiei electrice din surse regenerabile, prin instalarea de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile destinate autoconsumului la nivelul întreprinderilor și actorilor publici din România.

Solicitanții eligibili în cadrul apelului sunt:
Pentru proiectele de tip A:

Societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înființate), precum și regiile autonome, legal constituite și înregistrate la ONRC în România.


Pentru proiectele de tip B:

Unitățile Administrativ Teritoriale, Sub-unitățile Administrativ Teritoriale, unitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, instituții publice.


Detalii generale privind apelul pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile:

  1. Alocarea bugetară este de 525 milioane EURO.
  2. Intensitatea finanțării este de 100% pentru cheltuielile eligibile ale proiectului;
  3. Perioada de durabilitate a proiectului este de 5 ani pentru finanțări mai mari de 60.000 EURO, 3 ani pentru finanțări mai mici sau egale cu 60.000 EURO.


Acțiuni finanțabile:

  1. Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară, hidro, geotermală biomasă sau biogaz;
  2. Construcţii care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară, hidro, geotermală, biomasă, sau biogaz.


La momentul contractării, întreprinderile/regiile autonome trebuie să aibă înscrisă în statutul societăţii/actul de înființare, între altele, activitatea privind producerea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat", clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică.

Pentru proiectele de tip A

Consumul propriu în cadrul societății sau grupului de societăți va reprezenta obligatoriu mininum 70 % din producția de energie din surse regenerabile a centralei finanțate.

Pentru proiectele de tip B

Consumul propriu va reprezenta obligatoriu 100% din producția de energie din surse regenerabile a centralei finanțate.

Vă invităm să consultați ghidul propus de Ministerul Energiei aici.

Membrii care doresc să propună diferite modificări asupra Ghidului lansat în dezbatere publică sau să acceseze finanțare prin intermediul acestui apel sunt invitați să ne contacteze pentru mai multe detalii.

Contact: Bogdan Chiripuci, [email protected]

Clubul Fermierilor Români spijină în permanență demersurile fermierilor membri privind creșterea eficienței energetice și încurajează accesarea acestor măsuri pentru susținerea spiritului antreprenorial în dezvoltarea și creșterea sustenabilă a sectorului agroalimentar național.