Comunicate de presă

Întâlnire MADR cu reprezentanţii Clubului și cultivatorilor de cartofi din România

Clubul Fermierilor Români și Federația Națională "Cartoful" din România au avut miercuri, 23 martie 2022, o întâlnire de lucru cu Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu cu scopul de a discuta despre măsurile de sprijin pentru sectorul cartofului, inclusiv despre elaborarea Programului naţional de susţinere a producţiei de cartofi.

La întâlnire au participat dl. Laszlo Becsek, Președintele Clubului Fermierilor Români, dl. Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului, și dl. Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale „Cartoful” din România, care au prezentat o serie de propuneri în vederea redresării balanței comerciale privind sectorul de cartof la nivel național.

Principalele aspecte discutate pe parcursul întâlnirii au vizat: 

  1. Analizarea diferențelor datelor statistice dintre raportările APIA și INS, care înregistrează un impact negativ asupra politicilor publice interne; spre exemplu, în anul 2020, APIA înregistrează o suprafață totală cultivată cu cartof, la nivel național, de 32.025,91 hectare, în timp ce INS raportează pentru același an un cuantum de 176.395 hectare.
  2. Identificarea posibilității de acordare a unei scheme de ajutor de stat pentru achiziţia de sămânţă certificată aferentă înfiinţării culturilor de cartof de consum.
  3. Stabilirea cantității maxime de azot substanță activă/ha/an pentru cultura de cartof, în urma cartării agrochimice, pentru anul 2022.
  4. Repartizarea ajutorului de minimis pentru anul 2022, în valoare de 15 milioane lei, către sectorul producătorii români, cultivatori de cartof pentru sămânță, ca un prim demers pentru susținerea acestui sector. În prezent se analizează forma care va fi transmisă spre dezbatere publică.
  5. Menținerea bugetului total alocat măsurii de Sprijin Cuplat pentru Cartoful de Industrializare pentru anul de cerere 2021, cu raportare la suprafața declarată la APIA - 3.691,33 ha.
  6. Susținerea unei investiții în cazul reorganizării Planului Național de Redresare și Reziliență privind construcția unor depozite individuale de cartofi, demers care să vină în completarea intervenției aferente producției primare din cadrul Planului Național Strategic.

Adresa transmisă de Clubul Fermierilor Români și Federația Națională „Cartoful” din România către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe tema măsurilor propuse pentru sprijinirea sectorului de cartof este disponibilă AICI.