Articole

Noutăți pe piața utilajelor agricole prezentate la AGRARIA 2022

O nouă ediție a târgului AGRARIA s-a desfășurat la Cluj în perioada 05-08 mai 2022, pe platforma industrială de la Jucu, unde au fost prezente peste 250 de companii expozante. AGRARIA este un eveniment agricol emblematic al Transilvaniei, organizat de DLG Intermarketing, ajuns anul acesta la a 26-a ediție.

Clubul Fermierilor Români vă oferă în cele ce urmează un rezumat al noutăților prezentate la târg și al discuțiilor avute cu expozanții în ceea ce privește piața utilajelor agricole.

Unii producători au ales acest târg pentru a prezenta în premieră anumite echipamente agricole. Astfel, am putut vedea pentru prima dată un tractor de 180 CP care folosește drept carburant gazul metan, ceea ce conduce la reducerea drastică a emisiilor poluante, precum și a cheltuielilor de întreținere și exploatare.

De asemenea, la expoziție au fost prezente drone agricole, atât în cadrul standurilor, cât și pe terenul de demonstrații.

Am contactat mai mulți distribuitori de utilaje agricole și am vorbit cu aceștia despre situația aprovizionării cu mașini și echipamente agricole, dar și a stocurilor de mașini agricole și piese de schimb. Din discuții au rezultat următoarele concluzii:

  1. În ceea ce privește marii distribuitori și necesarul de tractoare pentru anul viitor, vor fi asigurate suficiente unități, deoarece comenzile de anul acesta au suferit întarzieri importante care vor fi recuperate în trimestrul 4 al acestui an sau în primul trimestru al anului viitor, la care se vor adăuga și comenzile pentru anul viitor, ceea ce va duce la o refacere a stocurilor. Se vor semnala însă și creșteri de preț care pot depăși 15 -18% în raport cu anul acesta.
  2. În ceea ce privește situația implementelor, unii furnizori anunță reducerea livrărilor, care pot fi decalate până în lunile februarie-martie 2023 (deci există încă riscul de a nu putea avea echipamentele pentru campania de primăvară), în timp ce alții anunță completarea stocurilor încă din această toamnă.
  3. Distribuitorii mai mici au anunțat ca majoritatea echipamentelor sunt în stoc și pot asigura livrare imediată, fiind posibilă chiar apariția discounturilor suplimentare pentru unele echipamente.
  4. Se prefigurează o creștere a prețului implementelor de până la 30% comparativ cu perioada 2021-2022.
  5. Toți distribuitorii semnalează întarzieri destul de mari, de până la 2-3 luni, în ceea ce privește aprovizionarea cu anumite piese de schimb. Cele mai mari întârzieri vor fi înregistrate la componentele electronice și hidraulice.
  6. Pentru unele componente electronice întârzierile pot ajunge chiar și la 12 luni, în cazul anumitor furnizori.
  7. Din cauza creșterii prețurilor la carburanți, în special, este așteptat ca prețul operațiunilor de service să crească cu 5 -10 %.

Clubul Fermierilor Români oferă membrilor săi servicii de consultanță și consiliere privind utilajele agricole, în premieră pe piața din România pentru o asociație de fermieri.

Fermierii interesați să acceseze serviciile de consultanță utilaje agricole oferite de Clubul Fermierilor Români au la dispoziție următoarele date de contact:

Radu Călin Meșină, [email protected], 0751.291.693.

Mai multe informații aici: https://cfro.ro/utilaje-agricole