Adrese oficiale Club

Plan de acțiuni pentru compensarea pierderilor fermierilor și menținerea competitivității pe fondul importurilor de cereale din Ucraina

Clubul Fermierilor Români a adresat o scrisoare deschisă către Prim-ministru, semnalând necesitatea unei abordări sistemice de răspuns la crize in vederea revitalizării sectorului agricol și creșterii competitivității fermelor românești, în contextul tranzitului și exportului cerealelor din Ucraina.

Cele mai recente analize arătau că România a pierdut peste 3 miliarde EUR doar în cazul valorificării cerealelor anului agricol 2022,  la care adăugăm pierderi preliminar estimate de peste 1,3 miliarde EUR asociate, până în prezent, anului 2023 - din cauza perturbării pieței regionale a cerealelor, creșterea semnificativă a costurilor logistice, prin acordarea facilităților de export, prioritate logistică, renunțarea la controalele sanitar-veterinare și taxe vamale pentru cerealele din Ucraina.

Ridicarea restricției de export a Ucrainei, programată pentru 15 septembrie, în cele 5 țări pe care le tranzitează în prezent, sub interdicția de a realiza activități comerciale cu anumite produse și care oricum nu este în totalitate respectată, are și va avea un impact negativ asupra competitivității fermierilor români și asupra economiei noastre în ansamblu (conform datelor statistice din documentul anexat).

Clubul Fermierilor Români propune implementarea următoarelor măsuri care au ca scop compensarea pierderilor fermierilor și menținerea competitivității pe fondul importurilor de cereale din Ucraina:

  1. Asumarea de către Guvernul României a deciziei de prelungire unilaterală a interdicției  - după 15.09.2023 - de import al cerealelor și oleaginoaselor ucrainene pe întreaga durată a războiului, precum și realizarea unor măsuri care să vizeze respectarea condițiilor de tranzit, prin susținerea unor controale riguroase.
  2. Susținerea alocării din bugetul european a unor despăgubiri de min. 30 euro/tonă a producătorilor români pentru compensarea creșterii tarifelor de transport, din cauza impactului importurilor și presiunii tranzitului de cereale ucrainene pe teritoriul țării noastre.
  3. Realizarea demersurilor necesare pentru implementarea urgentă a proiectului Credit Agricol, demers care poate contribui la susținerea stabilității financiare a fermierilor români, în principal legat de facturile scadente în această toamnă, respectiv posibilitatea oferirii unor noi speranțe de continuare a activității economice a antreprenorilor din domeniu.
  4. Creșterea valorii creditelor pentru capitalul de lucru și a nivelului valorii maxime a împrumuturilor la nivel de beneficiar în cazul programelor Rural Invest și Agro IMM Invest.
  5. Operaționalizarea schemei de garantare a certificatelor de depozit și circulației acestora - asigurarea condițiilor pentru garantarea certificatelor de depozit emise de depozitarii licențiați de minister, în scopul includerii acestora în circuitul economic și bancar.

În contextul acestor probleme semnificative cu care se confruntă țara noastră, propunem  să se considere posibilitatea de a solicita Comisiei Europene compensații adecvate care să îmbunătățească situația disperată a fermierilor români care se află în prag de faliment pentru a menține stabilitatea pieței și a gestiona războiul din Ucraina și provocările aduse de schimbările climatice.

De asemenea, propunem susținerea demersurilor politico-diplomatice pentru alocarea unui buget european în vederea dezvoltării infrastructurii portuare și rutiere în România, pe fondul continuării tranzitului cerealelor și oleaginoaselor ucrainene.

Clubul Fermierilor Români este solidar celorlalte asociații -  Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) și Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR)în ce privește propunerile de măsuri privind interzicerea importurilor din Ucraina și asigurarea stabilității financiare a fermelor din România.

Clubul Fermierilor Români reafirmă angajamentul său de a promova un model românesc de agricultură performantă, care să valorifice specificul național în contextul Politicii Agricole Comune și își exprimă disponibilitatea de a colabora cu Guvernul și MADR pentru identificarea și implementarea de soluții eficiente pentru protejarea intereselor fermierilor români și a competitivității agriculturii românești.