Articole

Recoltă și Presă: riscul de incendiu

Previziunile meteorologilor anunță o vară călduroasă, întreruptă de mai multe perioade de instabilitate, ceea ce atrage după sine riscuri în ceea ce privește incendiile de recoltă și de miriște. Și aceasta fără a lua în calcul faptul că în proximitatea câmpurilor de obicei există clădiri, antene releu pentru comunicații sau eoliene, a căror distrugere poate implica pierderi umane sau materiale. Pentru a reduce astfel de riscuri, trebuie luate în mod obligatoriu o serie de măsuri precauție.

O publicație din Franța a discutat cu un asigurator și cu trei producători de utilaje agricole (Claas, New Holland și Krone) despre riscul de incendiu.

Krone: „Materialele sunt din ce în ce mai performante, ceea ce înseamnă că dacă înainte așteptam venirea serii, astăzi putem presa chiar și în condiții de căldură extremă, asumându-ne, desigur, mai multe riscuri”. Pe de altă parte, mașinile ne îndepărtează de realitate. În interiorul unei cabine răcoroase, dotate cu sistemul de aer condiționat, există riscul să pierdem percepția căldurii covârșitoare de afară, afirmă compania.


Inspecția de iarnă

Constructorii explică faptul că prevenția începe de la pregătirea echipamentului pentru iernare: revizia completă, realizată în atelier pe durata sezonului rece, este ocazia ideală pentru a inspecta toate organele în mișcare. Este cel mai bun moment pentru verificarea stării rulmenților, dar și a sistemelor de gresare manuală sau automată.

Este suficientă doar o canalizație deformată sau fisurată pentru ca lubrifiantul să nu mai ajungă la destinație. Un tambur sau un rotor deteriorat reprezintă o sursă de vibrații, adică un potențial risc pentru rulmenți.

De asemenea, este momentul să găsim diferite înfășurări de plante sau fire, care pot determina o încălzire suplimentară.

Acest examen vizual necesită foarte putin timp și permite refacerea reglajelor necesare ale mașinii (pick-up, accelerator, bătător, etc).

Companiile de asigurări ne atenționează asupra instalației electrice, care, de asemenea, poate deveni o cauză a propagării incendiilor, mai ales când au fost ținta rozătoarelor. Îndepărtarea rozătoarelor din apropierea materialelor stocate este la fel de importantă ca și controlul sondelor și indicatoarelor de temperatură.


Mai mult aer

Cei de la New Holland se alătură discursului colegilor lor: „Trebuie să înțelegem că trebuie să sacrificăm câteva minute pentru a curăța în mod regulat mașina. Aceasta pentru a elimina depozitele uscate susceptibile de a se aprinde. Este o regulă de bază. În plus, cu cât operatorul cunoaște mai bine mașina sa, cu atât poate să identifice mai ușor locurile unde pot apărea încălziri anormale”.

Experții de la Claas au reușit să identifice în compartimentul motor mai multe tipuri de praf provenind de la culturile agricole, care, din cauza tratamentelor fito-sanitare, devin lipicioase. „Ele riscă să se aprindă cu ușurință și vor provoca un foc dificil de reperat ca punct de pornire, ceea ce îngreunează și stingerea sa. De asemenea, rămâne foarte importantă golirea periodică a cutiei de pietre” (se recomandă verificarea și golirea ei de cel puțin trei ori pe zi).

Pe o combină modernă sau un tractor prevăzut cu frânare pneumatică vom găsi un compresor și un rezervor de aer comprimat, care permit alimentarea unui pistol de curățire cu aer. Acest lucru permite ca în timpul zilei să fie realizată o curățire a locurilor sensibile, precum și o curățire a prizelor de racordare a hederului.

Totuși, constructorii consultați sunt de acord că pentru curățirea de seară cel mai indicat este un compresor cu debit crescut de aer. Mulți agricultori utilizează o suflantă portativă de aer pentru frunze, soluție care prezintă de asemenea un debit sporit de aer.

În cazul lucrului cu o presă de balotat, prezența unui rotor cu cuțite reprezintă un factor ce obligă la dublarea vigilenței și la o supraveghere mult mai atentă a mașinii, mai ales pe un teren cu incluziuni de pietre sau cu excedent de siliciu, previn cei de la Krone. O atenție deosebită trebuie acordată tocătorilor de resturi vegetale, care sunt și mai sensibile.


Salvează-te întâi pe tine

Dacă toate măsurile de protecție au fost luate și totuși un incendiu izbucnește, regulile de prudență spun că în primul rând trebuie să ne protejăm viața și sănătatea. Fermierii care au trecut printr-un astfel de incendiu spun că situația poate deveni catastrofală foarte repede. Focul se va extinde rapid, în toate direcțiile, iar prezența vântului va duce la apariția unor noi puncte de aprindere.

Dacă este vorba doar despre începutul unui incediu, un simplu extinctor poate rezolva problema.

Companiile de asigurări solicită existența unui extinctor cu apă pentru a putea interveni asupra incendiilor de paie. Unii fermieri completează acest extinctor cu o rezervă de apă și o pompă, montate pe tractor. De asemenea, se recomandă amplasarea unei cisterne cu apă la capătul solei sau a unui sprayer prevăzut cu un furtun. Desigur, pompierii trebuie anunțați în regim de urgență cu privire la situație.

De asemenea, se recomandă ca la capătul solei să prevedem un tractor cu un plug sau un disc pentru a putea înconjura focul și a limita propagarea incendiului până la venirea pompierilor.

O intrebare frecventă este dacă putem separa presa de tractor pentru a încerca să salvăm tractorul. Putem încerca, cu condiția să ne aflăm contra vântului, dar nu trebuie uitat că fumul și căldura pot deveni repede un obstacol.

Este recomandat ca fermierii să fie atenți la semnificația codurilor de atenționare emise de către autoritatea de meteorologie:

Cod Galben - se recomandă aducerea în câmp a unei rezerve suplimentare de apă și a unui utilaj de prelucrat solul

Cod Roșu - se recomandă recoltarea numai pe timpul nopții

Focul nu provine întotdeauna din interiorul solei. Acesta poate apărea și din afara ei - căi de acces rutiere, apropierea de localitați, etc.


Măsuri de protecție pe perioada recoltării

Pentru prevenirea incendiilor pe timpul recoltării cerealelor, sunt necesare următoarele măsuri:

  1. Izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente.
  2. Strângerea paielor rezultate în urma recoltării şi ararea imediată a miriştii; lucrările se vor efectua cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.
  3. Marcarea cu indicatoare de securitate privind interdicţia fumatului şi a utilizării focului deschis, a suprafeţelor de teren pe care se află cereale păioase, mirişti şi vegetaţie uscată.
  4. Parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu păioase, prin fâşii longitudinale şi transversale.
  5. Direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului dominant.
  6. Interzicerea fumatului şi a focului deschis în lanuri, pe mirişti, în combine, utilaje şi autovehicule de transport, la mai puţin de 100 m de punctele de recoltare şi depozitare a produselor agricole combustibile - în perioada de recoltare a cerealelor.
  7. Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, la cel puţin 20 metri în afara lanurilor şi la cel puţin 10 m faţă de depozitul de carburanţi şi lubrifianţi.
  8. Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole se va face la o distanţă de cel puţin 20 m faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată.

*Articolul a fost realizat pe baza materialelor furnizate de către Entraid – Maison de la coopération.


Clubul Fermierilor Români oferă membrilor săi servicii de consultanță și consiliere privind utilajele agricole, în premieră pe piața din România pentru o asociație de fermieri.

Fermierii interesați să acceseze serviciile de consultanță utilaje agricole oferite de Clubul Fermierilor Români au la dispoziție următoarele date de contact:

Radu Călin Meșină, [email protected], 0751.291.693.

Mai multe informații aici: https://cfro.ro/utilaje-agricole