Știri

Schema de ajutor de stat pentru cultura de usturoi

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică OUG privind pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, ca urmare a conflictului de la granița țării și vizează compensarea pierderilor generate de creşterea preţurilor la inputurile necesare, dar și a altor costuri, cum ar fi forța de muncă și utilitățile.

Valoarea sprijinului acordat se cumulează cu alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat și este de maxim 280.000 euro/întreprindere beneficiară.

Cuantum ajutorului de stat per beneficiar: valoarea echivalentă în lei a 1.500 euro/ha, la cursul de schimb de 4,9334 lei/euro.

Bugetul total alocat prezentei scheme de ajutor de stat este în valoare de 4.230 mii euro.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale:

  1. Producători agricoli PF, PFA, II și IF
  2. Producători agricoli persoane juridice;
  3. Organismele/organizațiile de testare a soiurilor;
  4. Universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Condiții de eligibilitate:

  1. Beneficiarii sunt solicitanți ai ajutorului de stat;
  2. Beneficiarii înființează culturi de usturoi pe o suprafață de minim 0,3 ha în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024;
  3. La data depunerii cererii, beneficiarii trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol;
  4. Beneficiarii nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului;
  5. Beneficiarii trebuie să mențină cultura de usturoi înființată.

Cererea de acordare a ajutorului și documentele aferente se depun la DAJ sau se transmit prin e-mail până la data de 19 aprilie 2024.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va efectua până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

*În cazul în care aveți propuneri sau sugestii de modificare, vă încurajăm să le transmiteți până pe 16 februarie la adresa de e-mail [email protected].