Adrese oficiale Club

Propuneri CFRO și FNCR acordare ajutor de minimis

Clubul Fermierilor Români și Federația Națională „Cartoful” din România au adresat o scrisoare Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Direcției Generale Politici Agricole cu privire la modul de acordare și modalitățile de verificare și control al ajutorului de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, în anul 2022.

Cele două organizații au transmis instituțiilor propunerea de acordare a acestui ajutor de minimis doar către fermierii înregistrați la APIA, nu către toți fermierii înregistrați în evidențele Registrului agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum, deoarece consideră oportună susținerea financiară strict a fermierilor care întrunesc anumite condiții minime de competitivitate și contribuie activ la bugetul național.

De asemenea, organizațiile au transmis propunerea de analizare a situației în care, în lipsa obligativității utilizării de sămânță certificată, să nu existe solicitare pentru prezentarea Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, aspect care se regăsește în cadrul Anexei nr. 1. Acest document ar îndeplini o utilitate doar în situația în care s-ar fi solicitat utilizarea de sămănță certificată.

Această formă a schemei de ajutor de minimis, atât de așteptată de către fermierii, producători de cartofi, din România, implică, în varianta actuală, o verificare suplimentară, aspect care va conduce la un efort în plus, atât pentru funcționarii Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cât și pentru fermierii eligibili. Practic, toate documentele pe care aceștia le depun anual către APIA, urmând ca această instituție să realizeze ulterior verificările de rigoare, cu scopul oferirii eligibilității financiare aferente subvenției în cauză, vor reprezenta un demers dublat, prin care vor fi implicate și direcțiile județene.

Adresa integrală transmisă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate fi consultată mai jos.