Comunicate de presă

Tineri fermieri în dialog cu Ministrul Mediului despre digitalizare

Tineri din cadrul Clubului Fermierilor Români s-au întâlnit pe 3 noiembrie cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna pentru a discuta nevoile de digitalizare ale agriculturii, dar și pentru a oferi exemple despre cum utilizează noile tehnologii pentru a fi mai prietenoși cu mediul.

Tinerii sunt absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură și fac parte din think thank-ul Agrinnovator, care și-a propus să dezvolte și să ofere modele de agricultură rezilientă pentru un viitor sustenabil.

În cadrul întâlnirii organizate de Clubul Fermierilor Români, tinerii i-au prezentat Ministrului Mediului principalele măsuri luate pentru digitalizarea propriilor afaceri agricole, pornind de la soluții digitale pentru urmărirea flotei de utilaje sau managementul integrat al fermei și până la optimizarea utilizării resurselor la tratamente sau irigații, cu ajutorul dronelor și a altor sisteme inteligente. Prin utilizarea acestor tehnologii au reușit să reducă consumul de resurse, fie că vorbim de îngrășăminte, produse de protecție a plantelor sau combustibil, apă, timp.

Suntem fermieri tineri, motivați și bine pregătiți, pasionați de tehnologie și agribusiness, dar mai ales cu dorința de a face o diferență în comunitate. Am înțeles rapid că doar acționând împreună putem să aducem o schimbare, astfel încât ne-am unit în două grupuri de lucru, unul cu focus pe agricultura digitală și unul cu focus pe agricultura regenerativă”, a spus Răzvan Prelipcean, leaderul grupului de digitalizare al Agrinnovator.

Vorbind despre ferma EVEL-H Company din județul Vaslui, Alin Luculeasa, a povestit despre cum a reușit să implementeze treptat soluții digitale în activitatea de zi cu zi, pornind de la urmărirea flotei prin GPS și ajungând la aplicații farm management, cartografiere cu ajutorul dronelor și autoghidarea utilajelor. „Doresc să realizez o fermă complet digitalizată, în care să practic agricultură conservativă, cu minim impact asupra mediului și să reușesc să sechestrez cât mai mult carbon în sol”, a declarat Alin.

Petruța Deac, absolvent de studii în domeniul IT, a dezvoltat o aplicație care să îi ofere suport decizional în timp real si care să răspundă nevoilor particulare  ale fermei de bovine a familiei, ,  „Componenta de data management ar putea fi prima fază spre tehnologizare pentru fermele mici, deoarece nu presupune costuri prea mari”, consideră Petruța, care în prezent activează în Ferma DEAC, în județul Harghita.

Și Raul Gușeilă, fondator RIAGRO Drones, folosește noile tehnologii pentru a ajuta fermierii să eficientizeze lucrările agricole, atât din punct de vedere al resurselor, cât și din punct de vedere al amprentei pe care agricultura o are asupra mediului. Cu ajutorul dronelor, Raul aplică tratamente culturilor, cu o economie de apă de 90%, la care se adaugă reducerea cantității de pesticide, reducerea combustibilului necesar și eliminarea pierderilor provocate de daunele mecanice. „Costul de achiziție a unei drone este mult mai redus comparativ cu alte utilaje agricole, iar mentenanța, mai nou, este mult mai ieftină”, explică tânărul originar din Țara Făgărașului.

Tot despre apă și importanța acesteia pentru agricultură a vorbit George Chiriță (Agronelif CH, județul Galați), care a implementat în ferma familiei un sistem modern de irigații, investiție care, spune el, i-a salvat afacerea în contextul secetei din vară. George crede în conceptul de performanță duală, în care noile tehnologii aduc beneficii atât de ordin financiar, cât și de mediu. Din acest motiv, obiectivul lui este de a iriga cu rată variabilă, cu ajutorul unui sistem de automatizare cu stații meteo și senzori. „Misiunea fermei mele este să producă hrană folosind resursele cât mai eficient posibil. Cu un astfel de sistem, voi folosi apă doar cât trebuie și doar acolo unde trebuie” subliniază George.

„Energia acestor tineri este o linie care ghidează Clubul Fermierilor Români prin proiecte precum Think Thank-ul Agrinnovator sau programul Tineri Lideri pentru Agricultură. Dorim să creăm un model de business din agricultura 4.0 pe baza studiilor de caz din fermele acestor tineri. Această inițiativă este una unică la nivel european”, a concluzionat Florian Ciolacu, Directorul Executiv al Clubului.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a declarat impresionat de proiectele ambițioase prezentate, precum și de profesionalismul de care dă dovadă Clubul Fermierilor Români. „Voi sunteți forța care poate duce înainte agricultura României și sunt convins că vă veți atinge obiectivele. Mereu vin cu drag la discuțiile organizate de Club, una dintre cele mai profesioniste organizații de profil, care înțelege relația indestructibilă dintre agricultură și mediu”, a spus Tánczos Barna.

Agrinnovator este un grup de lucru format din tineri absolventi ai programul Tineri Lideri pentru Agricultură, program gratuit dezvoltat de Clubul Fermierilor Români, prin care asociația susține anual tineri fermieri pentru a deveni lideri în agricultură.

Agrinnovator are menirea de a promova crearea cunoştinţelor referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine, aprofundând două direcţii principale de lucru: transformarea digitală a agriculturii şi agricultura eco-bio-regenerativă.