Articole

Ziua Porumbului

Clubul Fermierilor Români vă oferă un rezumat al noutăților prezentate la cele mai importante târguri agricole din România și al discuțiilor avute cu expozanții în ceea ce privește piața utilajelor agricole.

Pe 8 septembrie 2022 a avut loc în localitatea Orezu, județul Ialomița, a XXIII-a ediție a evenimentului „Ziua Porumbului” organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România.

Ediția din acest an s-a remarcat printr-un nou record de vizitatori, fiind înscriși aproape 2400 de fermieri.

La eveniment au luat parte mai multe companii de producere a semințelor, institute de cercetare în domeniul producției de semințe, dar și distribuitori de utilaje agricole.

Spre deosebire de anii precedenți, expozanții din domeniul mașinilor agricole au fost mult mai puțin numeroși, spre dezamăgirea multor vizitatori

La eveniment a participat și o delegație din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condusă de Petre Daea, ministrul agriculturii.

Unul dintre momentele cheie ale evenimentului a fost reprezentat de vizita organizată în platformele experimentale pentru culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui. Scopul principal a fost de a cunoaște potențialul hibrizilor și al soiurilor testate în cadrul acestor platforme și de a evidenția cele mai bune rezultate pentru zona de sud a țării. Hibridul campion este DKC5810, de la Bayer, FAO 450-490 este singurul care a realizat producții de peste 6 t/ha, mai exact 6.056 kg/ha; iar alți hibrizi din grupe FAO peste 400 au dat rezultate destul de bune, în medie apropiate de cele ale hibrizilor timpurii și semitimpurii.


Dezbaterile organizate în cadrul expoziției au vizat teme precum:

  1. Irigațiile - problemă care se cere rezolvată urgent
  2. Perdelele Forestiere
  3. Cercetarea - o necesitate a agriculturii moderne
  4. Invățământul agricol de tip dual - o idee de succes


Au fost de asemenea organizate demonstrații practice de recoltare a porumbului și pregătirea terenului de către distribuitorii prezenți.

A fost organizată o demonstrație de recoltare cu o combină CR 9.80 și heder pe 16 rânduri de la Geringhoff, unii dintre fermieri având posibilitatea de a asista la recoltare direct din cabina combinei.

De asemenea, am asistat la pregătirea solului cu o grapă cu discuri articulate de la Kelly, Diamond Harrow 4012, urmată de semănatul cu o semănătoare combinată Czajkowski, STK 300.

Au fost prezente și o serie de soluții inteligente de management informatic al producției agricole în special de la firma Bayer. Sistemele prezentate realizau o cartare a solei în funcție de starea de sănătate a plantelor, dar și o estimare a producției.


Clubul Fermierilor Români oferă membrilor săi servicii de consultanță și consiliere privind utilajele agricole, în premieră pe piața din România pentru o asociație de fermieri.

Fermierii interesați să acceseze serviciile de consultanță utilaje agricole oferite de Clubul Fermierilor Români au la dispoziție următoarele date de contact:

Radu Călin Meșină, [email protected], 0751.291.693.