Știri

Sectorul agricol – progrese pentru sustenabilitate

Există în continuare îngrijorări cu privire la impactul negativ a agriculturii asupra mediului, în ciuda îmbunătățirilor viabilității și sustenabilității sectorului, a declarat Eurostat (22 iunie) într-un raport privind performanțele UE în îndeplinirea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă (ODD). În raportul de 362 de pagini intitulat „Dezvoltare durabilă în Uniunea Europeană”, cu subtitlul „Raport de monitorizare a progreselor către ODD în contextul UE”, autorii confirmă că în ultimii 5 ani, UE a „înregistrat progrese către aproape toate obiectivele”.

Blocul a făcut „progrese puternice” către realizarea generală a SDG 16 „Pace, justiție și instituții puternice”. Cu toate acestea, „progresul către celelalte obiective a fost semnificativ mai lent”, concluzionează Eurostat. „Dintre obiectivele rămase, progresele bune din ultimii cinci ani au fost vizibile în reducerea anumitor aspecte ale sărăciei (SDG 1) și în îmbunătățirea situației de sănătate a populației UE (ODD 3).” Îmbunătățirile în aceste domenii au contribuit la îmbunătățirea calității vieții în orașe și comunități (SDG 11).

Aceste tendințe favorabile pot fi văzute pe fundalul unei îmbunătățiri continue a situației economice a UE până în 2019, lucru reflectat și pe piața muncii (ODD 8), au subliniat oficialii Eurostat. „Îmbunătățirile au fost vizibile și în viabilitatea și durabilitatea agriculturii UE (SDG 2),„ deși unele dintre impacturile sale asupra mediului s-au intensificat în continuare ”, a spus organismul de statistică. „Fără probleme majore în ceea ce privește securitatea alimentară în UE”, monitorizarea SDG 2 (Zero Hunger) „se concentrează în principal pe durabilitatea producției agricole și a impactului asupra mediului”, a declarat echipa Eurostat.

Aceștia au calificat „favorabilă” tendința sectorului în materie de viabilitate și durabilitate în ultimii cinci ani. „Productivitatea muncii din sectorul agricol al UE s-a îmbunătățit, iar investițiile publice în cercetare și dezvoltare au crescut”, au menționat aceștia. Zona organică a crescut, iar „riscurile legate de utilizarea pesticidelor au scăzut”, au continuat ei. Însă, au existat unele efecte adverse asupra agriculturii. „Populațiile comune de păsări pe terenurile agricole au continuat să scadă, iar emisiile de amoniac din agricultură au crescut”, a menționat echipa.

Cu toate acestea, în ultimii ani s-au înregistrat progrese globale lente sau deloc în UE, cu privire la „obiectivele referitoare la aspectele de mediu ale durabilității”. „Progresul în direcția obiectivelor UE privind climatul și energia (SDG 7 și SDG 13), precum și trecerea la o economie circulară (ODD 12) s-au redus la diferite grade”, au spus acestea, adăugând că „între timp, ecosistemele și biodiversitatea (SDG 15) rămân sub presiune din activitățile umane. ” Ele raportează „progresul general lent al UE” în domeniul educației (SDG 4), inovării (SDG 9) și parteneriatelor globale (SDG 17).

„Progresul lent spre reducerea inegalităților (SDG 10) reflectă un decalaj din ce în ce mai mare între cetățenii UE și cetățenii non-UE în raport cu sărăcia și ocuparea forței de muncă”, spun ei, în timp ce „în ceea ce privește egalitatea de gen (SDG 5), decalajul dintre bărbați și femeile care au dobândit educație și pe piața muncii s-a lărgit.” Pentru două obiective, SDG 6 „Apă curată și canalizare” și SDG 14 „Viață sub apă”, tendințele UE nu pot fi calculate din cauza lipsei de date.

Mai multe detalii: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-statistical-books/-/KS-02-20-202