Articole

Ajutor de stat pentru IMM-uri

O primă schemă de ajutor de stat aprobată de Guvernul României ca modalitate de sprijin a mediului de afaceri în contextul efectelor generate de pandemia COVID-19 vizează acordarea de garanții și subvenționarea de dobânzi și comisioane pentru anumite credite contractate de IMM-uri.

În acest sens, Guvernul a ales să modifice o schemă de sprijin deja existentă, anume programul de sprijin pentru IMM – „IMM INVEST ROMÂNIA” aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 110/2017 („OUG 110/2017”). Modificările au fost operate prin două ordonanțe de urgență succesive:

  1. (a) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare (“OUG 29/2020”), publicată în Monitorul Oficial și în vigoare din data de 21 martie;
  2. (b) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 42/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, precum și pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (“OUG 42/2020”) publicată în Monitorul Oficial și în vigoare din data de 4 aprilie.

În orice caz, implementarea efectivă a schemei de ajutor de stat va putea avea loc numai sub condiția emiterii normelor de aplicare și a aprobării schemei de sprijin de către Comisia Europeană. Menționăm că în ședința Guvernului din data de 6 aprilie, a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017, cu modificările și completările ulterioare, însă aceasta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

 

Forme de sprijin:

În urma modificărilor aduse inițial prin OUG 29/2020 și, cel mai recent prin OUG 42/2020, schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin IMM-urilor acoperă în prezent următoarele forme de sprijin:

(1) Garanții de stat pentru credite bancare

a) IMM-uripana la 80% din valoarea finanțării (exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare) pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru; valoarea creditului care poate beneficia de garanție este de maxim 10 milioane RON (aproximativ 2.064.000 EURO) pentru creditele de investiții, și, respectiv, maxim 5.000.000 lei (aproximativ 1.032.000 EURO) pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, dar fără a depăși valoarea cea mai mare dintre următoarele:

  1. (i) dublul sumei reprezentând cheltuielile salariale, inclusiv contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor, înregistrate la nivelul anului 2019 (pentru societățile înregistrate după 1 ianuarie 2019, se va lua în considerare suma estimată pentru primii doi ani de activitate);
  2. (ii) 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuală de venit în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente, după caz;
  3. (iii) o valoare care să rezulte din nevoile de lichidități ale beneficiarului, care pot include atât costuri cu capital de lucru, cât și costurile cu investiții, cu condiția prezentării unor documente justificative de către beneficiar. În acest din urmă caz, cuantumul împrumutului nu poate depăși nevoile de lichidități de la momentul acordării pentru următoarele 18 luni.

b) Microîntreprinderi și întreprinderi mici: până la 90% din valoarea finanțării pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru; valoarea creditului care poate beneficia de garanție este de maxim 500.000 RON (aproximativ 103.000 EURO) pentru microîntreprinderi și, respectiv 1.000.000 RON (aproximativ 206.000 EURO) pentru întreprinderi mici, dar fără a depăși valoarea cea mai mare din cele indicate la punctele (i)-(iii) de mai sus.

Garanția poate fi acordată pentru unul sau mai multe credite care îndeplinesc condițiile indicate mai sus, dar valoarea cumulată a finanțărilor garantate de stat pentru un beneficiar în cadrul facilității este de maxim 10 milioane RON (aproximativ 2.064.000 EURO), fără însă a depăși cea mai mare din cele trei limite prezentate la punctele (i)-(iii) de mai sus.

Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiții și de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Acestea din urmă pot fi prelungite cu maximum 36 de luni, urmând ca, în ultimul an de prelungire, să fie rambursate în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG 110/2017.

În ceea ce privește durata garanțiilor, aceasta nu poate depăși 6 ani.

 

(2) Grant pentru acoperirea dobânzilor și comisioanelor

IMM-urile pot beneficia de un grant care va acoperi, în limita a 800.000 Euro per beneficiar, valoarea cumulată a comisionului de risc, comisionului de administrare a garanției de stat și a dobânzii aferente creditelor menționate la punctul (1).

Modificări privind sectoarele destinatare și condițiile de eligibilitate:

OUG 29/2020 și OUG 42/2020 au modificat schema de sprijin inițial și în sensul extinderii domeniilor de activitate ale IMM-urilor care pot beneficia de sprijin (intermedierile financiare, asigurările, tranzacțiile imobiliare, închirieri și leasing sunt de acum incluse) și al modificării unora din criteriile de eligibilitate în sensul că cerințele legate de credite restante și interdicția de a emite cecuri se raportează de acum la data de 31 decembrie 2019. De asemenea, beneficiarii trebuie să se angajeze să nu concedieze salariații existenți la data de 4 aprilie 2020 până la data de 31 decembrie 2020.

Condiții specifice pentru sectorul agriculturii, acvaculturii și pisciculturii:

Pentru beneficiarii din sectorul agriculturii, pisciculturii și acvaculturii, valoarea maximă a ajutorului ce poate fi acordat per beneficiar este de:

  1. 120 000 EURO pentru sectorul pescuitului și acvaculturii, respectiv,
  2. 100 000 EURO pentru producția primară de produse agricole.

Pentru beneficiarii care desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, cuantumul ajutorului nu trebuie stabilit pe baza prețului sau a cantității produselor introduse pe piață.

Entitățile care activează în domeniul prelucrării și comercializării produselor agricole pot de asemenea beneficia de schemă de sprijin dacă

  1. (i) ajutorul de stat nu este transferat producătorilor primari; și
  2. (ii) ajutorul nu este stabilit pe baza prețului sau cantității produselor achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile în cauză.

Alte prevederi vizează situația beneficiarilor care desfășoară activitate în mai multe sectoare și ajutoarele acordate în domeniul pescuitului și acvaculturii.

 

(3) Perioada de valabilitate a schemei

Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit scrisori de garanție/acorduri de finanțare în legătură cu măsurile menționate mai sus, este cuprinsă între data intrării în vigoare OUG 42/2020, adică 4 aprilie 2020 și data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data de 4 aprilie 2020 și data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii în condițiile prevăzute de OUG 110/2017.

 

Sursa: SOTER&PARTNERS