Istoric Clubul Fermierilor Români

History of Romanian Farmers' Club

2022

Decembrie 2022

  1. Clubul face demersuri către autorități privind autorizația de mediu și calculul despăgubirilor în caz de secetă și eliminarea obligativității vizării anuale a autorizație de mediu. Propunerea Clubului a intrat în consultare publică.


Noiembrie 2022

  1. Clubul lansează cea de-a doua ediție a programului ”Antreprenor în Agricultura 4.0”, la care participă 32 de fermieri din toate regiunile țării.
  2. Clubul organizează Conferința de presă pentru Proiectul CONCORDE.
  3. Clubul organizează întâlniri ale grupului de lucru Agrinnovator cu Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
  4. Clubul transmite în atenția MADR un Memorandum privind Fabrica de Zahăr Luduș.
  5. Clubul Fermierilor Români adresează o scrisoare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin care solicită revizuirea formulei de calcul prezentată în Anexa 1 la OUG nr. 157 din 17 noiembrie 2022.


Octombrie 2022

  1. Clubul trimite către MIPE observații punctuale privind apelul de finanțare dedicat digitalizării IMM-urilor, a cărui ghid se afla dezbatere publică.
  2. Clubul Fermierilor Români și Federația Națională „Cartoful” din România, trimit o adresă comună către MMAP în care prezintă situația sectorului de cartof la nivel național și o analiză pentru redresarea deficitului comercial aferent acestui sector prin identificarea de investiții în dezvoltarea de depozite individuale.
  3. Clubul lansează cea de-a patra ediție a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură Performantă”, la care participă 105 tineri, atât din România, cât și din Republica Moldova.
  4. Clubul propune MMAP identificarea celei mai eficiente metode de finanțare, care să deservească nevoile de depozitare ale sectorului de cultivare a cartofului din România.
  5. Clubul organizează 11 reuniuni zonale cu fermierii în perioada octombrie – noiembrie.


Septembrie 2022

  1. Clubul transmite o adresă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) cu propuneri de alocare de fonduri către infrastructura de îmbunătățiri funciare în cadrul negocierilor purtate cu reprezentanții europeni privind modificarea formei actuale a PNRR.
  2. Grupul de reflecție (Think Tank pe Strategie pentru Agricultură) din cadrul Clubului transmite către MADR și MIPE o analiză privind dificultățile actuale ale sectorului suinelor și un ansamblu de măsuri și acțiuni care să contribuie la echilibrarea balanței comerciale de produse agroalimentare a României pentru acest sector.
  3. Clubul transmite către MIPE un rezumat al necesarului investițional pentru actualizarea capitalului tehnologic al sectorului agricol românesc.
  4. Scrisoare către MIPE și MADR privind finanțarea investițiilor în agricultură din PNRR.
  5. Scrisoare către MADR privind propunerea de Program de relansare și restructurare Verticală Agroalimentară a Suinelor.


August 2022

  1. Clubul transmite adresă către MADR prin care solicită analizarea situației în care forma finală a HG privind acordarea unor ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal, prin care eligibilitatea finanțării să includă și plantațiile tinere, care se confruntă cu dificultăți reale până în momentul în care își pot valorifica producția proprie.
  2. Clubul trimite petiția“Agricultura României are nevoie de apă pentru ca Europa să-și asigure securitatea alimentară”, semnată de peste 800 de fermieri performați și adresă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – pentru solicitarea urgentă către Comisia Europeană a amendării PNRR, prin includerea finanțării programelor din agricultură, și susținerea includerii în PNRR a finanțărilor dedicate reabilitării și modernizării structurilor hidroameliorative – irigații, desecare, combaterea eroziunii solului.
  3. Intervenții comune ale Clubului Fermierilor Români și Federației Naționale „Cartoful” către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind sectorul culturii de cartof: situația finanțărilor disponibile, în forma actuală a PNS (măsura DR-14); reexaminarea deciziei de reducere de la 50 mil. EURO la 20 mil. EURO a cuantumului alocat acestui sector; realocarea bugetului disponibil din Schema de ajutor de minimis aferentă anului 2022.
  4. Clubul trimite către MADR propuneri pentru zonele cu constrângeri naturale semnificative (demersuri realizate pe lângă Comisia Europeană/DG AGRI pentru adoptarea unui model de calcul care să utilizeze indici de măsurare corectă a efectelor secetei și actualizarea hărților după implementarea noului sistem de stații meteo).


Iulie 2022

  1. Clubul Fermierilor Români prezintă delegației Parlamentului European o analiză privind impactul războiului din Ucraina asupra fluxurilor de transport și valorificare a cerealelor prin folosirea infrastructurii logistice aferente Portului Constanța și transportului dunărean.
  2. Clubul propune un plan de acțiune Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru eliminarea presiunii comerciale și logistice pe tot lanțul de distribuție a agribusiness-ului românesc.
  3. Clubul Fermierilor Români și Federația Națională „Cartoful” din România semnalează prin adrese comune transmise către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aspecte referitoare la procedura de acordare a schemei „Ajutor de minimis” pentru aplicarea acesteia inclusiv fermierilor din zona de sud a țării, precum si realocarea disponibilităților financiare rămase în cadrul schemei către fermierii declarați eligibili până la expirarea perioadei de depunere.


Iunie 2022

  1. Clubul lansează o petiție publică pentru atragerea susținerii de către fermieri privind finanțarea sistemelor de irigații și desecare-drenaj prin alocarea financiară necesară în PNRR.


Mai 2022

  1. Clubul lansează înscrierile pentru a doua serie a programului ”Antreprenor în Agricultura 4.0” (2022-2023), unde sunt așteptați 50 de participanți fermeri cu minim 5 ani experiență managerială.
  2. Are loc Conferința Națională ”Tineri Lideri pentru Agricultură” la care participă 300 de persoane: reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Educației, Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor, ai unor universități partenere ale Clubului, tinerii absolvenți din primele trei serii ale programului, fermieri performanți din toate regiunile țării, lideri în domeniul tehnologiilor inovative pentru agricultură, reprezentanți ai altor asociații de fermieri din România, partenerii educaționali ai programului, mass media cu profil agricol și de business.
  3. Clubul transmite către MIPE scrisoare privind microgranturile și granturile pentru capitalul de lucru.
  4. Clubul transmite autorităților un document de poziție privind legea irigațiilor.


Aprilie 2022

  1. Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România transmit către MADR propunere comună privind sprijinul cuplat vegetal pentru sectorul cartofului și ajutorul de minimis.
  2. Clubul face demersuri către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor privind autorizația de mediu.
  3. Clubul transmite către presă comunicat privind studiul biomasă, legea privind irigațiile și salariul minim pentru agricultură.


Martie 2022

  1. Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România transmit către MADR mai multe propuneri comune privind măsurile de sprijin pentru sectorul de cartof și ajutor de minimis.
  2. Clubul transmite către MADR propuneri privind fondul de modernizare pentru îmbunătățirea eficienței energetice.


Februarie 2022

  1. Clubul anunță lansarea extinderii în teritoriu, prin înființarea a 10 birouri regionale. Primele structuri regionale sunt organizate în regiunile Centru, Moldova Centru și Banat.
  2. Clubul lansează înscrierile pentru a patra serie a programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” (2022-2023), unde sunt așteptați 120 de participanți tineri fermieri.
  3. Cele peste 800 de firme membre ale Clubului, care au aderat începând cu decembrie 2018, includ cei mai competitivi producători agricoli din România și însumează o suprafață arabilă de peste 800.000 ha.
  4. Clubul transmite către MADR propuneri privind managementul riscului (asigurări agricole), modificări intervenții PNS (eco-scheme, culturi verzi).
  5. Clubul transmite către Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților din Parlamentul României un document de poziție privind proiectul de lege privind practicile comerciale neloiale.


Ianuarie 2022

  1. Clubul transmite către MADR mai multe propuneri de modificare a intervențiilor pentru PNS: producători agricoli, investiții în irigații, agricultură, procesare și eficiență energetică, tineri fermieri, sprijin cuplat zootehnic, eco-scheme.
  2. Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România transmit către MADR mai multe propuneri comune de modificare a intervențiilor pentru PNS: investiții în procesare, sprijin cuplat vegetal, eco-scheme, mediu și climă,
  3. Clubul pune la dispoziția autorităților naționale Studiul ”Rolul biomasei în conservarea mediului, dezvoltarea rurală și reziliența fermelor agricole”, având ca scop identificarea unor linii de finanțare pentru acest produs agricol.

2021

Decembrie 2021

  1. Clubul Fermierilor Români oferă servicii de consultanță privind utilajele agricole, în premieră în România pentru o asociație de fermieri. Scopul Clubului este să asigure reprezentarea fermierilor în relația cu producătorii și distribuitorii de utilaje agricole, cu autoritățile locale și centrale, pentru identificarea unor soluții aplicate la problemele cu care se confruntă fermierii în legătură cu utilajele agricole.
  2. Clubul lansează programul de perfecționare managerială “Antreprenor în Agricultura 4.0”, adresat fermierilor cu experiență managerială de minim 5 ani, interesați să cunoască și să aplice noi modele de afaceri, capabile să asigure reziliența și competitivitatea fermelor. La prima serie participă 21 de fermieri din toate regiunile țării. Pentru a doua serie, Clubul își propune să atragă 50 de participanți la program.
  3. Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România transmit către MADR propuneri pentru adoptatea unor măsuri urgente de sprijin pentru sectorul de cartof.


Noiembrie 2021

  1. Clubul Fermierilor Români și Asociația Aberdeen Angus transmit către MADR propuneri de măsuri pentru susținerea sectorului zootehnic din România.
  2. Clubul transmite propuneri către MADR privind managementul riscului.


Octombrie 2021

  1. Clubul lansează seria a treia a programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” (2021-2022), la care participă 58 de tineri și astfel primele 3 serii numără 105 de fermieri participanți. Obiectivul pe termen lung al asociației este să instruiască 1.000 de tineri fermieri până în 2027-2028. Grupul Agricover susține financiar cursurile pentru participanți.
  2. Clubul participă activ la grupurile și subgrupurile de lucru organizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea elaborării viitorului Plan Național Strategic.
  3. Clubul transmite către MADR propuneri pentru 27 de eco-scheme pentru includere în Planul Național Strategic, elaborate pe baza consultărilor cu fermierii membri în asociație, din grupurile de lucru regionale.
  4. Clubul este singura asociație din România care solicită și obține prelungirea termenului de depunere a cererilor de finanțare la AFIR pentru Submăsura 17.1 (de la 31 octombrie la 16 decembrie 2021).


August 2021

  1. Clubul Fermierilor Români lansează, coordonează și finanțează studiul ”Rolul biomasei în conservarea mediului, dezvoltarea rurală și reziliența fermelor agricole”, realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara în colaborare cu ASE București, în perioada august – decembrie 2021.
  2. Clubul comunică în spațiul public producțiile record obținute de România la cultura mare și solicită măsuri de sprijin și investiții în activități de procesare și infrastructura de depozitare care să valorifice aceste producții.


Iulie 2021

  1. Clubul implementează un nou mecanism de coordonare a Asociației - Președinția rotativă care este asigurată pe perioade succesive de 6 luni, de fiecare membru al Consiliului Director.
  2. Clubul organizează la Banat primul grup de lucru pentru elaborarea Strategiei naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură, cu participarea fermierilor performanți din regiune, conducerea MADR și USAMVB din Timișoara.
  3. Clubul Fermierilor Români organizează împreună cu Federația Națională ”Cartoful” din România Conferința Națională ”Strategia de dezvoltare a sectorului de cartof 2021-2027”, în cadrul căreia este prezentată propunerea privind elaborarea unui Plan Național Strategic de relansare și dezvoltare a sectorului de cartof din România.


Iunie 2021

  1. Clubul lansează către MADR și în spațiul public propunerea privind elaborarea unei Strategii naționale de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, ca urmare a scoaterii din PNRR a liniei de finanțare pentru refacerea infrastructurii naționale de desecare și drenaj.
  2. Clubul Fermierilor Români lansează Proiectul CONCORDE pentru promovarea și asigurarea respectării bunelor practici în comerțul cu cereale.
  3. Clubul devine membru GAFTA, The Grain and Feed Trade Association, ca o garanție pentru dezvoltarea și implementarea acestui proiect. Este pentru prima dată în România când o asociație de fermieri devine membru în GAFTA.


Aprilie 2021

  1. Clubul semnează un protocol de colaborare cu Federația Națională ”Cartoful” din România, în vederea promovării și susținerii intereselor fermierilor producători de cartofi. Cele două organizații solicită MADR și în spațiul public sprijin cuplat pentru producția de cartof și fac primele demersuri privind elaborarea unui Plan Național Strategic de relansare a acestui sector.
  2. Clubul lansează consultări săptămânale cu fermierii în grupuri de lucru regionale, pentru elaborarea propunerilor de eco-scheme pentru Planul Național Strategic.


Martie 2021

  1. Clubul Fermierilor Români și Coaliția pentru Dezvoltarea României adoptă o poziție comună privind comasarea și consolidarea terenurilor agricole și fac demersuri la nivelul autorităților naționale privind acest subiect de interes major pentru fermieri.


Februarie 2021

  1. Clubul solicită autorităților și obține mărirea fondurilor alocate Submăsurii 17.1 în 2021, de la 10 milioane de euro la 31 milioane euro.


Ianuarie 2021

  1. Clubul transmite către MADR poziție privind impactul financiar al secetei pedologice asupra afacerilor fermierilor.
  2. Clubul pune la dispoziția Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ”Studiul privind necesitatea reabilitării, modernizării și extinderii amenajărilor hidroameliorative din Sud-Vestul României”, care a stat la baza analizei și deciziei de alocare financiară din PNRR pentru refacerea și modernizarea infrastructurii naționale de desecare și drenaj.

2020

Decembrie 2020

  1. Clubul transmite către MADR și AFIR noi propuneri de modificare și îmbunătățire a condițiilor de eligibilitate și a normelor privind ghidul AFIR pentru Submăsura 17.1.
  2. Are loc deplasarea la Bruxelles a delegației Clubului Fermierilor Români, fermieri performanți din toate regiunile țării, cu scopul susținerii și promovării intereselor fermierilor din România la CE – DG Agri, PE - ComAgri, Copa-Cogeca, ELO și CEJA, în contextul negocierilor privind reforma PAC post-2020.


Octombrie 2020

  1. Clubul lansează seria a doua a programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” (2020-2021), la care participă 30 de tineri fermieri. În 2020, tinerii fermieri interesați participă la stagii de practică la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților din Parlamentul României.
  2. Clubul transmite poziție oficială împotriva plafonării către toți europarlamentarii români și semnează alături de 11 asociații europene documentul cu argumente împotriva plafonării, pe care îl transmite pe e-mail către toți membrii Parlamentului European.


Septembrie 2020

  1. Clubul transmite către MADR propunerile de modificare și completare a documentului privind Analiza Nevoilor în vederea elaborării PNS.
  2. Clubul transmite către Parlamentul României argumente împotriva proiectului de lege privind legea vânzării motorinei, prin evidențierea impactului negativ asupra agriculturii.
  3. Clubul organizează consultări cu fermierii și echipele MADR și AFIR în vederea îmbunătățirii condițiilor din ghidul AFIR pentru Submăsura 17.1 în favoarea fermierilor.


August 2020

  1. Clubul solicită ajutoare de stat pentru fermierii afectați de secetă și pentru sectorul laptelui.
  2. Clubul semnalează în spațiul public impactul scăzut al producțiilor de cereale asupra afacerilor agricole, din cauza secetei, pe termen mediu și lung.


Iunie 2020

  1. Clubul Fermierilor Români devine membru al European Landowners’ Organization (ELO)
  2. Clubul face un apel către cele mai importante asociații de fermieri din România, pentru a sprijini propunerea privind extinderea sistemului de irigații locale, înaintată autorităților naționale.
  3. Clubul transmite autorităților naționale poziția sa privind modificarea legii vânzării terenurilor agricole (Legea nr. 17/2014).
  4. Clubul transmite adresă oficială către Parlamentul României privind proiectul de comercializare a motorinei și modificările care vizează activitățile de distribuție către fermieri.


Mai 2020

  1. Asociația Clubul Fermierilor Români devine acționar în Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare, în urma procesului de preluare a 48,98% din acțiunile Agricover Broker de Asigurare SRL. Este pentru prima dată în România când o asociație de fermieri (un ONG) intră ca acționar într-un broker de asigurare din piața asigurărilor agricole.
  2. Clubul lansează serviciu de asistență bancară, gratuit pentru membrii Clubului, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru accesarea facilităților prevăzute de OUG 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale.
  3. Clubul oferă fermierilor interesați servicii de consultanță pentru comercializarea cerealelor și de mediere a contractelor comerciale și transmite fermierilor membri rapoarte săptămânale privind piața cerealelor.
  4. Clubul propune autorităților naționale (Guvern, MADR, Președinție) un proiect de Ordonanță de Urgență pentru o Schemă de ajutor pentru sistemul de irigații la nivel local.
  5. Clubul solicită și obține confirmare de la Ministerul Finanțelor Publice privind includerea în categoria beneficiarilor eligibili a societăților agricole organizate conform Legii nr. 36/1991 în Programul IMM INVEST.


Aprilie 2020

  1. Clubul transmite către autorități adresă argumentată, cu elemente de analiză tehnico-economică privind impactul estimat în piața de cereale a Ordonanței Militare nr. 8.
  2. Clubul transmite adrese și face demersuri la nivelul autorităților privind acordarea de despăgubiri fermierilor afectați de secetă și susținerea și protejarea producătorilor din România din piața de carne de pasăre.
  3. Clubul solicită MADR și AFIR simplificarea ghidului AFIR pentru Submăsura 17.1 și transmite propuneri argumentate în baza consultărilor cu fermierii. Ghidul simplificat este publicat în luna mai 2020.


Martie 2020

  1. Clubul Fermierilor Români pune la dispoziția autorităților din România și de la Bruxelles a studiului realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara privind amenajările hidroameliorative în regiunea Banat, în baza căruia sunt alocate fonduri pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de desecare şi drenaj la nivel național, în prima variantă a PNRR.
  2. Clubul transmite propuneri de modificare și completare privind Analiza SWOT varianta 2 realizată de MADR în vederea elaborarii Planului Național Strategic.
  3. Clubul transmite către autorități o serie de propuneri pentru măsuri de susținere a agriculturii în contextul declanșării pandemiei de Covid-19.


Februarie 2020

  1. Are loc a doua Conferință Națională a Clubului Fermierilor Români, la Palatul Parlamentului din București, la care participă 1.500 de persoane, dintre care peste 1.200 fermieri din toate regiunile țării, alături de reprezentanți din conducerea instituțiilor de la Bruxelles și România responsabile pentru agricultură, asociații europene de fermieri, instituții financiare naționale și internaționale, și principalii furnizori de tehnologie pentru agricultură și companii de asigurări.
  2. Clubul transmite propuneri de modificare și completare privind Analiza SWOT realizată de MADR în vederea elaborarii PNS.

2019

Octombrie 2019

  1. Clubul Fermierilor Români lansează programul ”Tineri Lideri pentru Agricultură”, care pregătește tinerii fermieri pentru succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european și național și asumarea rolului de lider în propria afacere și în comunitate. Prima serie numără 17 tineri fermieri participanți (2019-2020), dintre care 4 efectuează stagii de internship a Bruxelles (Reprezentața României la Bruxelles secția Agri, ELO, Farm Europe, biroul de Public Affairs John Deere).
  2. Clubul lansează, coordonează și finanțează ”Studiul privind necesitatea, oportunitatea și beneficiile unui program integrat de reabilitare a amenajărilor de desecare la nivel național”, realizat de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și specialiști în amenajări funciare, în perioada octombrie 2019 – martie 2020, cu sprijinul unui grup de fermieri membri din regiunea Banat.
  3. Clubul Fermierilor Români este selectat de MADR în unele grupuri de lucru pentru elaborarea Planului Național Strategic.


August 2019

  1. Clubul Fermierilor Români anunță în spațiul public poziția sa privind argumentele contra plafonării și impactul negativ anticipat în agricultura din România.
  2. Clubul anunță în spațiul public poziția sa privind acordul Uniunii Europene cu țările MERCOSUR.


Iulie 2019

  1. Clubul Fermierilor Români transmite solicitare oficială către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind înscrierea în grupurile de lucru organizate de minister în vederea elaborării Planului Național Strategic.


Aprilie 2019

  1. Clubul Fermierilor Români anunță în spațiul public poziția sa privind reforma PAC post-2020.


Februarie 2019

  1. Are loc prima Conferință Națională a Clubului Fermierilor Români, la Romexpo București, la care participă peste 1.200 de persoane, dintre care mai mult de 1.000 de fermieri din toate regiunile țării, alături de reprezentanți din conducerea instituțiilor de la Bruxelles și România responsabile pentru agricultură, asociații europene de fermieri, instituții financiare naționale și internaționale, și principalii furnizori de tehnologie pentru agricultură și companii de asigurări.

2018

Decembrie 2018

  1. Este înființată Asociația Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, de către 10 fermieri performanți, reprezentativi la nivel național, și Grupul Agricover SA, în cadrul strategiei sale de responsabilitate socială.
  2. Are loc vizita Consiliului Director al Clubului la Bruxelles, la Parlamentul European, asociații europene ale fermierilor și instituții financiare, în contextul negocierilor privind reforma PAC.

Misiune

Credem în dezvoltarea sustenabilă a agriculturii din România.


Considerăm că este importantă și necesară existența unui dialog permanent, transparent și constructiv între fermierii din România și structurile legislative europene și naționale.


Credem în implicarea directă a fermierilor în procesul decizional legislativ în domeniul agricol pentru că ei sunt beneficiarii politicilor și deciziilor care se adoptă la nivelul Uniunii Europene și la nivel național.

Credem în soluțiile bazate pe analize realizate în timp real și într-un mod transparent, prin implicarea experților din mai multe domenii ale economiei în rezolvarea problemelor actuale și viitoare ale agriculturii.


Susținem proiectele care creează valoare adăugată în agricultură și care cresc competitivitatea fermierilor din România.


Promovam aplicarea tehnologiilor inovative în agricultură pentru a crește performanța afacerilor.

Reprezentarea și promovarea intereselor membrilor Clubului în procesul de consultare și luare a deciziilor privind politicile agricole, desfășurat de instituțiile europene și naționale

Consilierea structurilor legislative europene și naționale în vederea adoptării unor politici cu impact pozitiv asupra performanței agriculturii românești

Realizarea periodică de analize și studii, cu scopul de a identifica, documenta și propune soluții la problemele cu care se confruntă fermierii din România, folosind experți naționali și internaționali, precum și experiența membrilor săi

Agricultura românească durabilă și performantă, un model de referință pentru agricultura europeană!

Agricultura românească durabilă și performantă, un model de referință pentru agricultura europeană!