Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 6 octombrie 2020

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului - național, regional, global


În primele rapoarte, subliniam rolul dublu, în sens pozitiv, pe care grâul românesc îl joacă în liga Mării Negre, precum și în Uniunea Europeană. În aceste momente, el beneficiază de creșterile din bazinul Mării Negre, cotațiile sale situându-se la nivelul celor ruso-ucrainene. Asistăm la o nouă rundă de devalorizare a monedei americane. Acest aspect deteriorează prețul în euro, pornind de la paritatea euro-dolar.

În paritatea CPT Constanța, nivelul de tranzacționare a grâului cu proteină bază 12% se cifrează la 190-192 EUR/tonă, cu o diferență de nivel negativă de 5 EUR/tonă pentru specificația furaj, adică sub 11,5% proteină și/sau masă hectolitrică, sub baza de 75 kg/hl. Conversia în lei ne indică un nivel de preț de 930 RON/tonă ca medie. Lichiditatea este însă foarte scăzută. Stocurile rămân în curțile fermierilor în așteptarea opțiunii de vânzare la un nivel mult mai ridicat. Baza așteptărilor reprezintă nivelul de rezistență de 1.000 RON/tonă.

Pe plan intern, cotațiile rămân neschimbate, dar nu sunt alimentate de lichiditate. În continuare sunt tranzacționate loturi mici, doar pentru a genera o mică infuzie de capital în ferme, capital necesar cheltuielilor curente și acoperirii datoriilor pe termen scurt. Prețurile rămân la nivelurile săptămânii trecute, de 920-950 RON/tonă CPT unități de procesare, în funcție de zonă.

Rusia, prin vocea ministerului de resort, remarcă diferența dintre prospecția lor de recoltă de 82 milioane tone de grâu și cea a USDA de 78 milioane de tone. Cele 4 milioane includ Crimeea, cu 700.000-800.000 tone. Este o diferență notabilă, dar niciuna dintre părți nu are o susținere faptică, astfel încât acest diferend al cifrelor de recoltă să fie rezolvat.

MIT Iordania, care se ocupă de licitațiile pentru suplinirea nevoilor interne, a antamat 120.000 de tone de grâu (12,5% proteină) pentru livrare decembrie 2020, la un preț de 257,9 USD/tonă, de la Al-Dahra, firmă care are interese și în România prin concesiunea Insulei Mari a Brăilei. Costul de transport estimat este de 19 USD/tonă, ceea ce reflectă un preț în FOB Origine de 238,9 USD/tonă. Nu se cunoaște originea, însă cu certitudine nu este sud-americană (Argentina) și nici australiană.

Surprinzător, România este creditată cu un export de grâu în Maroc de 48.785 tone în acest sezon.

O re-estimare a stocurilor și a producției americane de grâu ridică nivelurile de preț europene, precum și pe cele ale burselor americane. USDA a declarat că producția totală de grâu va scădea cu 5% de la an la an, în timp ce rezervele de cereale din țară au scăzut cu 8% față de anul trecut. Se așteaptă ca recolta totală de grâu din SUA să ajungă la 49,668 milioane tone, în scădere față de estimarea sa de 50,23 milioane tone expusă în raportul WASDE din 10 septembrie. Scăderea provine din suprafața mai mică agregată cu randamente mai mici. Grâul de iarnă scade la un nivel de producție de 31,87 milioane tone, față de estimarea anterioară de 35,84 milioane tone. Estimarea de producție se cuplează în mod natural cu stocurile, care au scăzut cu 8%, de la 63,48 milioane tone, la 58,78 milioane tone, adică cu 4,7 milioane tone. EURONEXT a reacționat în consecință în doua zile consecutive, 29-30 septembrie, conform graficului de mai jos:

Au apărut probleme în campania de semănat rusească din cauza lipsei ploilor și a înghețului de noapte. Ultimele prognoze nu ajută deloc sezonul rusesc de însămânțare a grâului, lipsa precipitațiilor influențând negativ acest proces.

În Ucraina, seceta severă a încetinit semănatul grâului de iarnă, procesul fiind cel mai lent din ultimii 10 ani, conform Reuters. Fermierii ar putea extinde plantarea până în decembrie. Doar 1,5 milioane de hectare (25% din suprafața preconizată) fuseseră semănate începând cu 28 septembrie. Anul trecut, fermierii semănaseră 2,9 milioane de hectare. O însămânțare târzie creează riscul de scădere a recoltei viitoare, pentru că iarna se apropie, iar culturile nu sunt dezvoltate suficient.

Argentina reduce prognoza de recoltă a grâului de la 21 milioane tone la 17 milioane tone din cauza secetei persistente.

Piața porumbului - național, regional, global


Piața porumbului românesc este în continuare dominată de următoarele caracteristici:

  1. Lipsa lichidității în ferme pentru onorarea contractelor încheiate în mai-iunie;
  2. Lipsa lichidității în cazul intermediarilor pentru a-și onora, la rândul lor, contractele de vânzare;
  3. Starea de incertitudine din rândul cumpărătorilor finali, care nu primesc mărfurile contractate.

Din acestă situație se desprind efecte colaterale cu impact financiar efectiv în ferme.  Lipsa producției face ca veniturile să nu mai existe, însă creează o presiune din partea cumpărătorilor, fie intermediari sau finali, care își doresc onorarea contractelor. Aceste presiuni se convertesc pecuniar în curtea fermierilor, prin sume penalizatoare, care doresc să acopere înlocuirea mărfurilor cumpărătorului. Fermele intră astfel într-un tunel al disputelor și al discuțiilor formulate verbal sau prin notificări cu cumpărătorii.

Clubul Fermierilor Români susține medierea și concilierea de pe poziții egale, cu înțelegere și asumare de către ambele părți, estomparea efectelor anului 2020 prin dialog deschis, transparent și în bună înțelegere, spre rezolvarea amiabilă și în bună relaționare a discuțiilor și disputelor apărute din cauza efectelor secetei covertite în lipsa mărfurilor.

Invităm fermierii care sa află în situații dificile, de imposibilitate a onorării contractelor semnate forward, să contacteze consultantul Clubului pentru asistență în mitigarea și medierea penalităților, precum și pentru restabilirea colaborării pe baze echitabile.

Cezar Gherghe – [email protected] – 0749.777.711.

Cumpărătorii, la rândul lor, au de executat cantitățile contractate, iar lipsa volumelor achiziționate forward generează efecte financiare negative, care afectează bilanțul de profit și pierdere al celor în cauză, prin incumbarea costurilor de înlocuire. Foarte mulți dintre cumpărători, din ambele categorii, migrează către vestul României, în căutarea volumelor lipsă, ținând cont că vestul a beneficiat de condiții meteo bune și, implicit, de recolte bune de porumb. De asemenea, tendința de înlocuire se canalizează și către Serbia, în căutarea mărfurilor care să înlocuiască volumele contractate.

Indicațiile de preț țin cont de nevoia de înlocuire, după cum urmează:

  1. CPT Constanța: 790-798 RON/tonă
  2. Sud-Est și Sud-Vest: 740-750 RON/tonă
  3. Vest: 700-720 RON/tonă

În plin sezon de recoltare al porumbului, estimarea în sens negativ a stocurilor locale din SUA de către USDA reprezintă un efect deosebit de agravant, care creează un efect de grenadă în piețele internaționale. Există o revizuire negativă cu 10% a stocurilor de porumb, până la un nivel de 50,675 milioane tone. Lipsa celor 5 milioane de tone pune la îndoială credibilitatea USDA.

În Ucraina, recoltarea porumbului a ajuns la 10%. Productivitatea este însă scăzută, iar sursele interne indică 36,4 milioane tone, versus 38 milioane tone evaluarea WASDE din 10 septembrie. Ritmul de export va scădea pe măsura recoltării, ca efect al declinului producției și al anunțului USDA de diminuare a stocurilor. În Rusia, nivelul recoltării porumbului a ajuns la 25%, fiind mai avansat decât în Ucraina. Ploile apărute în Ucraina vor duce la creșterea prețului în porturi, iar lipsa lichidității va face ca cererea de acoperire să crească.

În UE-27, producția totală de porumb rămâne în scădere, de la 64,6 milioane tone în august la un nivel de 62,8 milioane tone. Anul trecut, producția la nivel european a fost de 65,3 milioane tone.

În America de Sud, Argentina reduce prognoza de recoltă de la 50 milioane tone la 47 milioane tone din cauza secetei. Brazilia rămâne stabilă la evaluarea de 113 milioane tone porumb.

Piața semințelor de floarea-soarelui - național, regional, global


Recoltarea se apropie de sfârșit, deși există unele zone din sudul României cu suprafețe nerecoltate. Acestea sunt plantate după întoarcerea orzului, starea de vegetație indicând încă două săptămâni până la recoltare.

Raliul prețurilor s-a terminat, iar stabilizarea s-a produs după scăderea prețului. Portul Constanța indică un nivel de 435 USD/tonăProcesatorii interni plătesc 420-425 USD/tonă, unii dintre ei neavând apetit de achiziție. Stocuri nevândute există încă, dar nu se vor revendica ușor, mulți vânzători pierzând trendul crescător.

În ceea ce privește execuția contractuală, există atât situații de ne-executare din cauza diminuării drastice a producției, cât și din lipsa de dorință de execuție, din cauza diferenței de preț generate de momentul semnării și cel al execuției efective.

De aceea, și în acest segment de agribusiness, se întâlnesc efecte adverse între vânzători și cumpărători, precum în cazul porumbului.

Fermierii, pe de o parte, nu pot onora contractele din cauza producției foarte mici și acest lucru a fost vizibil pe parcursul exercițiului de recoltare, deși au fost întâlnite și cauze de lipsă de dorință generate, precum amindicat , de diferența de piață.

Cumpărătorii, de asemenea, se împart în doua categorii: intermediarii și cumpărătorii finali. Cumpărătorii intermediari au de onorat, la rândul lor, contracte cu cumpărătorii finali, iar cumpărătorii finali trebuie să își onoreze contractele de export sau de procesare internă.

În unele cazuri, medierea a avut loc, iar părțile au ajuns la o înțelegere. În alte cazuri, se negociază sau au ajuns la nivel de dispută contractuală pe căile legale.

Diferențele de piață în privința prețurilor în Portul Constanța sunt notabile:

  1. Startul a fost agregat în jurul valorii de 345 USD/tonă;
  2. Evoluția rapidă a adus prețul în vârf, la un nivel de 525 USD/tonă;
  3. Temperarea a avut loc la un nivel de 435 USD/tonă;
  4. Achizițiile viitoare vor începe cu siguranță la un nivel estimat de 450 USD/tonă.

În Ucraina nivelurile uleiului brut pentru livrări sunt următoarele:

  1. Pentru livrările din noiembrie 2020, cererea a crescut cu 10 USD/tonă, la un nivel de 905 USD/tonă, însă fară succes, întrucât oferta s-a situat la nivelul de 890 USD/tonă.
  2. Pentru primul trimestru al anului următor (Q1-2021), oferta s-a situat la nivelul de 885 USD/tonă, dar oferta a fost de 850 USD/tonă.
  3. Lichiditatea, caracteristică generală a nivelului de tranzacționare, a fost foarte slabă din cauza cumpărătorilor care au fost derutați de o eventuală creștere a prețurilor, ghidată de diminuarea stocurilor de soia din SUA.
  4. Ca nivel de recoltare, Ucraina a ajuns la 60%, în timp ce Rusia este încă la 35%.

Piața rapiței - național, regional, global


EURONEXT cotează rapița în trend ascendent, nivelul de tranzacționare situandu-se la 385 EUR/tonă, livrare în noiembrie 2020. Stocurile încă existente în România se pot tranzacționa către procesatori la nivel de Matif noiembrie, minus transport, până la facilitatea de procesare.

În România, estimarea hectarelor semănate se oprește la un nivel de peste 200.000 hectare. Unele surse optimiste urcă până la 240.000 hectare, în timp ce altele se opresc la 210.000 hectare.

Comparând ultimii doi ani cu această prognoză, avem deja o imagine care ilustrează efectul lipsei de apă.

În concordanță directă cu graficul de mai sus, regăsiți mai jos estimările europene referitoare la e rapiță:



Porturi românești


NAVE PLECATE

NAVE AFLATE LA OPERARE

NAVE ÎN RADĂ

NAVE CARE VOR SOSI



Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.