Știri

Lecții învățate post coronavirus

Președinția germană a depus un document de conducere revizuit înaintea Consiliului informal al fermelor, organizat la Koblenz săptămâna viitoare (30 august-1 septembrie), cu un titlu care stabilește scena: „Lecții învățate în urma crizei de coronavirus – rezistența agricolă și a sectoarelor alimentare, aprecierea alimentelor, agriculturii și animalelor”. În documentul care a circulat printre delegații, Președinția prezintă o serie de patru seturi de întrebări referitoare la ceea ce este necesar pentru a îmbunătăți rezistența lanțurilor de aprovizionare cu alimente, ce schimbări sunt necesare pentru etichetarea alimentelor, cu un accent special pe originea și bunăstarea animalelor și ce are de făcut Comisia în ceea ce privește transportul animalelor.

Primul set de întrebări abordează rezistența sistemului alimentar în fața prezentei și viitoare crize. Președinția se întreabă „În opinia dumneavoastră, ce trebuie să schimbăm pe viitor în primul rând pentru a face lanțul de aprovizionare cu alimente mai rezistent la perturbările legate de criză? Aveți nevoie de acțiuni pentru consolidarea independenței aprovizionării cu alimente în UE, de la inputuri, producție și procesare până la comercializare? ”

Lucrarea evidențiază un interes crescut al consumatorilor pentru originea produselor și o dorință din ce în ce mai mare de a cumpăra produse alimentare locale. Miniștrii sunt întrebați: „În opinia dumneavoastră, în ce domenii trebuie îmbunătățită mai întâi etichetarea de origine? Cum poate o etichetare mai bună să ajute consumatorii fără a împiedica libera circulație a mărfurilor pe piața internă și respectând în același timp regulile Organizației Mondiale a Comerțului? ”

Autorii documentului în discuție subliniază că „au crescut și așteptările cu privire la animale și bunăstarea acestora”, ceea ce înseamnă că „mulți consumatori doresc etichetarea alimentelor pentru a oferi informații despre bunăstarea animalelor în timpul creșterii, transportului și sacrificării.” Astfel, ei sunt întrebați: „Ce trebuie să conțină o etichetă de bunăstare a animalelor la nivelul UE? Cum trebuie structurată eticheta? Pe ce criterii trebuie să se bazeze eticheta? ” Președinția continuă să evidențieze problemele cu transportul animalelor, spunând că toate condițiile „trebuie îmbunătățite”. Acesta solicită răspunsuri din partea delegațiilor cu privire la ceea ce trebuie să pună în aplicare „pentru ca transporturile de animale să poată fi realizate într-o manieră prietenoasă cu animalele? Cum vedeți viitorul transporturilor de animale? ”