Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 21 septembrie 2020

Stimați membri și parteneri,

Clubul dorește să asigure informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură, care le impactează activitatea. Raportul privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

CEREALE

GRÂU - BAZINUL MĂRII NEGRE


În planul exporturilor, notăm ultima licitație spre Egipt, unde, surprinzător, Marea Baltică și-a făcut simțită prezența. Se observă un lot de grâu din Polonia care a accesat această destinație. 235.000 de tone au fost achiziționate astfel de către Egipt prin forul tutelar GASC. Livrarea va avea loc în noiembrie 2020. Ca o notă comparativă, Egiptul a cumpărat 2,4 milioane tone în perioada iulie-august 2020, față de doar 1,7 milioane tone anul trecut în aceeași perioadă.

Prețurile au crescut simțitor, chiar dacă plata se efectuează la 180 de zile. Cotațiile FOB Marea Neagră variază în jurul cifrei de 232 USD/tonă. Prețurile pentru Portul Constanța sunt defalcate pe luni, începând de la 228 USD pentru octombrie și adăugând un cost de depozitare pe lună, până la valoarea de 235 USD pentru livrare în ianuarie 2021. Transpunând în euro, la o medie de 232 USD/tonă, deducem un preț de 196 EUR/tonă, minus costurile de operare portuară și costurile financiare pentru plata la termen. Rezultă un preț de circa 182 EUR/tonă, cu marja de trading inclusă.

De notat este și licitația din Iordania, din 16 septembrie, unde dintre cele două loturi de 60.000 de tone, unul are origine românească. Livrarea va avea loc în noiembrie 2020. Curba pozitivă a grâului începe să arate și potențial românesc, după un sezon afectat de secetă și pandemie.

După raportul USDA, care poate fi definit drept neutru la capitolul grâu, Rusia s-a menținut din punct de vedere al producției la nivelul de 78 milioane tone, celelalte țări din bazinul Mării Negre nesuferind modificări semnificative. Conform analizelor noastre din rapoartele anterioare, Rusia a încercat într-o notă de optimism să supraevalueze producția locală, pentru a genera stabilitate, în sensul de cerere și ofertă. Recoltarea grâului s-a încheiat la nivel European, cifrele rămân constante, însă, în mod previzibil, cumpărătorii încep să facă oferte pentru a securiza loturi de marfă.

În Africa, Tunisia manifestă interes de achiziție în acest an, din cauza lipsei ploilor. Deficitul de producție se situează la 38%, circa 900.000 tone și se estimează un nivel de import crescut cu 34%, până la un nivel de 2,2 milioane tone.

Turcia a organizat, de asemenea, o licitație pentru achiziție de grâu, cu un total de 440.000 tone. Prețurile față de licitația precedentă, organizată pe 25 august 2020, sunt în creștere semnificativă. Semnalăm în ultima coloană diferența pozitivă pentru fiecare lot/destinație. Perioada de livrare este 23 septembrie-16 octombrie.

Cotațiile bursiere din această săptămână arată o revigoare a prețului grâului. Mai jos, în graficul Euronext, observăm linia albă mediană care indică un trend pozitiv față de decembrie 2019.

Influența vine și de peste ocean, mai exactdin Argentina, unde seceta a afectat puternic 12% din cele 6,6 milioane de hectare înființate cu grâu.

Încet dar sigur, grâul se corectează în funcție de cerere și ofertă. În mod normal, cotațiile enunțate se vor modifica pe măsură ce timpul trece și nevoia de aprovizionare crește, ținând cont de parametrii de recoltă ruso-ucraineană și europeană. Piața internă se corectează, însă este încă sub spectrul clauzelor contractuale existente, în care cantitățile asumate nu au fost livrate, iar acest lucru marchează în sens negativ activitățile comerciale.


ORZ


Cererea scăzută ridică nivelul de preț în origini. În Marea Neagră, nivelul a crescut cu 3 USD până la 190-192 USD /tonă.

Piața internă dă semne de dezmorțeală. Crescătorii de porci caută orzul în ferme, ofertând pentru el.

PORUMB - BAZINUL MĂRII NEGRE


Corecțiile generate de raportul USDA sunt vizibile în cotațiile CBOT și Euronext. Indicatorul Euronext pentru noiembrie se regăsește la valoarea de 171,25 EUR/tonă, însă decuplarea Mării Negre este evidentă din cauza volumelor scăzute din Ucraina și România. Cotațiile în FOB Constanța sunt la nivelul de 164 EUR/tonă pentru octombrie și noiembrie și 165 EUR/tonă pentru decembrie.

În graficul de mai jos se observăo diferență de circa 10 EUR/tonă între recolta 2019 și 2020.

În plan intern, se manifestă ravagiile secetei. Cumpărătorii plătesc niveluri care depășesc cotațiile bursiere. Fermele de creștere a puilor din centrul României au oferit 850 RON/tonă pentru loturi mici, de circa 1.000 tone, doar pentru a-și asigura secvența necesară de furajare. În timp ce producția de furaje se cotează la 800-820 RON/tonă, în sud-vest, costul mărfii ajunge și la 720 RON/tonă.

Cumpărătorii se grăbesc să își execute contractele, vânzătorii sunt în aceeași situație de neacoperire a cantităților contractuale, iar părțile trebuie să ajungă la starea de înțelegere și compromis după cum evidențiam și în raportul anterior.

Estimarea de timp a recoltei de porumb ne indică 12-15 octombrie 2020 ca dată de încheiere pe teritoriul României.

În plan extern, China își consolidează angajamentele de achiziție a porumbului până la nivelul de 7,2 milioane tone, din care 60% vor fi importate de și pentru firmele statului chinez.

Ucraina a început recoltarea porumbului și se află la un stadiu de 10% suprafață recoltată.

OLEAGINOASE


RAPIȚĂ

Cotațiile rapiței, urmăresc complexul uleiului de palmier și soia. Euronext indică un nivel de 395 EUR/tonă. Prețurile pentru uleiul olandez de rapiță au continuat să crească în urma creșterii uleiului brut de floarea soarelui și a cotațiilor Euronext. Cotația NDJ (noiembrie-decembrie-ianuarie) a urcat cu 15 EUR/mt FOB DM.

SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI


Cadrul general al uleiurilor, conform principiului vaselor comunicante, ne indică următorul tablou:

  1. Bursele de soia din SUA sunt statice, după ce au atins cele mai ridicate niveluri;
  2. Uleiul de palmier din Malaezia a mai urcat 2% Aici efectul este determinat de doi factori agregați, care au alimentat pe termen lung creșterea. Primul este lipsa personalului din plantații, cu un deficit de 25%, iar al doilea factor este vremea uscată din timpului stării de vegetație, care nu a permis administrarea de îngrășăminte, iar aceste aspecte conduc cătreo scădere a producției;
  3. Producția de ulei de palmier din Malaezia își revine, însă cu o rată mult mai lentă decât cea așteptată (2% din lună în lună, față de o previziune inițială de 8,5%);
  4. China s-a reîntors pe piața uleiului de palmier, cumpărând cinci nave, trei cu livrare în ianuarie 2021 și două în mai 2021;
  5. Bursa chineză Dalian a înregistrat niveluri de creștere cu 2% la uleiul de palmier și 2,7% pentru uleiul de soia;
  6. Argentina importă din Brazilia ulei de soia, în baza cererii crescute de biodiesel și a nivelului mai redus de acoperire a cererii locale.
  7. Vânzările pentru trimestrul 4/Q4 de ulei brut în Ucraina au rămas la nivelul de 1.000 USD/tonă, dar nu au existat cumpărători fermi;
  8. Chornomorsk rămâne deci pentru noiembrie – decembrie la nivelul de 1030 USD iar ianuarie – februarie – martie la nivel de 995 USD;
  9. com contribuie la acest trend, de creștere a prețurilor la uleiul brut, prin cererea de ulei de gătit pe care o are. Acest lucru generează, la rândul său, cerere de ulei de soia pentru biodiesel-ul aferent camioanelor care livrează și au fost multiple cazuri în care producătorii de motorină regenerabilă au optat pentru uleiul de gătit ca parte a rețetei diesel.

Parcurgând informațiile de mai sus, concluzionăm că piața cere ulei. Complexul palmier-soia ridică nivelul de preț și pentru uleiul de floarea soarelui. Cererea crescută de semințele de floarea soarelui își are originile în producțiile mai mici la nivelul bazinului Marea Neagră și european. Ucraina, după 10% din suprafața recoltată, generează o producție cu 25% mai mică, cel puțin conform cifrelor de producție preliminare.

Nivelurile din piață au atins cifre în recoltare care ajung în unele cazuri, transformate în CPT Constanța, la 520-525 USD/tonă. S-a creat o spirală a prețului care generează așteptări și cereri cu mult peste ceea ce piața ar trebui să ofere.

Observăm, deci, o reticență a cumpărătorilor în a mai cota, pe fondul cererii de preț prea mare pentru marfa care este oferită. Totul este agregat cu efectele secetei de diminuare a recoltei, care ne introduc în același tablou ca cel al porumbului.

Cu timpul, toate aspectele se vor clarifica ținând cont de implicarea părților, vânzători și cumpărători. Ambele părți trebuie să privească în viitor și să găsească măsuri de înțelegere, măsuri care să țină cont de o bună derulare a parteneriatelor în viitorul apropiat.

Mai jos, vă rog să vizualizați programul de nave din portul Constanța, Brăila și Galați, aferent acestor zile, pentru exportul de semințe de floarea soarelui.

Tendințe în domeniul energiei


În ultimele zile, putem observa o revigorare a cotațiilor țițeiului pe WTI – Western Texas Intermediate și Brent, după cum puteți vizualiza mai jos: WTI – 41,25 / BRENT 43,6.

Acest lucru a fost generat și de scăderea stocurilor americane din cauza uraganului Sally, care a stopat operarea în rafinării și, implicit, a scăzut stocurile cu 4%, conform Reuters.

Referitor la burse, vă semnalăm că am ajuns în punctul în care APA va fi tranzacționată la bursă, conform unor produse create de CME Group. În anul 2020, un an extraordinar de greu, lovit de pandemie, secetă, producții mici, vedem cum apa va fi tranzacționată la bursă. Acest lucru este posibil pe fondul marilor probleme care au apărut în California, din cauza incendiilor.

Produsul astfel creat este destinat marilor producători de alune și municipalităților, mari consumatori de apă, în scopul de a securiza prețul apei pe burse pentru că ea a devenit o raritate. Acest aspect crează o nouă etapă în tranzacționare și vom vedea cum se va extinde la nivel global în anii următori.

NOUTĂȚI LEGISLATIVE. OUG PRIVIND DECLARAREA STĂRII DE CALAMITATE


Ultima secțiune a raportului o dedicăm proiectului de ordonanță de urgență în ceea ce privește declararea stării de calamitare pe teritoriul României, generată de seceta pedologică.

Din expunerea de motive am reține, în primul rând, factorii sociali și financiari. Acești factori sunt luați în considerare, fiecare având un grad de impact extrem de mare. Analizând fiecare dintre ei, am putea avea câteva clarificări:

I. Factorul financiar:

În cazul în care ferma nu poate susține cantitățile de materie primă asumate prin contract, în mod inevitabil, aceasta nu va avea venituri.

Ferma are acumulate datorii pe hectar, sub formă de costuri de înființare (semințe, îngrășăminte, produse pentru protecția culturilor, combustibil, salarii angajați, costuri utilaje în fermă, cost asigurări, diverse împrumuturi financiare).

De asemenea, intervin costurile ulterioare și anume nivelul de înlocuire cerut de cumpărător prin contract. Astăzi ele variază între 75 și 150 RON/tonă la porumb, iar din cauza raliului de preț al semințelor de floarea soarelui, se atinge și nivelul 400 RON/tonă. 

Pentru exemplificare, vom calcula acest impact la nivelul de nerealizare din cauza secetei a unei cantități de 1.000 tone de porumb și 1.000 de tone de floarea soarelui.

II. Factorul social

Reprezintă continuitatea comunităților locale de fermieri, până la nivel de familie și este aplicabil tuturor fermierilor care își întrețin familiile din această activitate agrară. În acest caz, Guvernul dorește să asigure stabilitatea socială a fermierilor, astfel încât ei să își poată întreține familiile și comunitățile locale prin oferirea de locuri de muncă.


Un alt aspect pe care îl semnalăm în acest proiect este cuantumul suprafeței calamitate de 50% din suprafață. Aici intervin două unități de măsură: una la nivel de județ, iar cealaltă la nivel de localitate, care nu se subsumează. Dacă localitatea are 50% nivel de calamitare, nu mai are relevanță dacă județul în total nu are 50% grad de calamitare.

Pe de altă parte, observăm și un efect de agregare a intereselor venit din partea cumpărătorilor, vocea lor devenind una comună în apărarea intereselor comerciale care au de suferit profund, cu ramificații la Comisia Europeană, unde se dorește, prin grupuri de lobby, stoparea acestei OUG.


Rapoartele de piață sunt realizate de Casa de Trading a Fermierilor, prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail, [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Raportul privind piața de cereale din 16 august 2021 este disponibil membrilor Clubului sau poate fi încercat gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.