Adrese oficiale Club

Propunere Club finanțare sM 6.1. Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri

Clubul Fermierilor Români a adresat o scrisoare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin care a semnalat situația actuală a finanțărilor alocate pentru sM 6.1. Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri, submăsură cu efecte pozitive directe asupra procesului de reînnoire generațională.

În urma raportului publicat de Agenția pentru Finanțarea Plăților Rurale la data de 05.05.2022, aferent cererilor depuse în perioada 27.09.2021 - 26.10.2021, se pot constata următoarele aspecte nefavorabile:

  1. Pentru zona non-montană au fost depuse 2.284 proiecte, dintre care doar 496 au fost selectate pentru finanțare. Un procent de peste 55% din totalul proiectelor depuse (aproximativ 1.250 proiecte) au fost declarate drept eligibile fără finanţare;
  2. Pentru zona montană, au fost depuse 588 proiecte în perioada menționată, dintre acestea fiind declarate eligibile fără finanţare 214 proiecte (peste 36%), în timp ce numărul proiectelor selectate pentru finanțare s-a ridicat la doar 258.

În contextul actual, în care schimbul de generații este necesar pentru a menține un nivel ridicat al siguranței alimentare în cadrul UE, precum și pentru menținerea independenței alimentare a spațiului comunitar, direcție strategică care se regăsește și în cadrul obiectivelor noii Politici Agricole Comune, Clubul a solicitat ministerului analizarea propunerii de deschidere a unui nou apel de finanțare pentru perioada de tranziție, destinat acestei submăsuri, sau suplimentarea bugetului existent pentru proiectele considerate eligibilie dar nefinanțabile.

Adresa transmisă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate fi consultată mai jos.