Știri

Schema de Ajutor de Stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectorul vegetal – OUG publicat în dezbatere publică!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică OUG privind Schema de Ajutor de Stat pentru sprijinirea întreprinderilor din sectorul vegetal, ca urmare a conflictului de la granița țării și vizează compensarea parțială a creșterii costurilor de producție, de recoltare, de transport și depozitare a producției agricole primare obținută la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate în anul2023.

Valoarea maximă a sprijinului acordat este de maxim 280.000 euro/întreprindere beneficiară.

Forma de sprijin: grant direct – plată compensatorie pe suprafață în valoare echivalentă în lei a 100 euro/ha.

Bugetul total alocat prezentei scheme de ajutor de stat este în valoare totală de 243.239,956 mii euro.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile care au activitate de producție primară de produse agricole vegetale, respectiv producătorii agricoli înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere:

  1. Producători agricoli PF, PFA, II și IF
  2. Producători agricoli persoane juridice;
  3. Organismele/organizațiile de testare a soiurilor;
  4. Universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Condiții de eligibilitate:

  1. Beneficiarii au depus o cerere de plată în anul 2023  până la termenul limită pentru o suprafață de minim 1 ha pentru una sau mai multe culturi;
  2. Beneficiarii nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului;
  3. Producătorii agricoli care figurează în sistemul IACS „caz închis” urmare a imposibilității APIA de a efectua plata ca urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023.

Cererea de acordare a grantului și documentele aferente se depun în termen de maximum 30 zile lucrătoare, începând cu a 5-a zi lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va efectua până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

*În cazul în care aveți propuneri sau sugestii de modificare, vă încurajăm să le transmiteți până pe 27 ianuarie la adresa de e-mail [email protected]