Știri

Inovații în Ameliorarea Plantelor

Inovații în Ameliorarea Plantelor – Rolul Noilor Tehnici Genomice în Securitatea Alimentară Globală

În data de 28 septembrie 2022, Alianța Industriei Semințelor din România a organizat a VI-a ediție a conferinței „Inovații în Ameliorarea Plantelor – Rolul Noilor Tehnici Genomice în securitatea Alimentară Globală”. Conferința s-a aplecat asupra unui subiect considerat de multe ori „tabu”, cel al tehnicilor genomice.

La conferință au participat:

  1. Cristina Cionga, director Afaceri Europene, în calitate de moderator,
  2. Dragoș Costin Telehuz, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
  3. Alicia Hernandez, Atașat Regional pentru Agricultură în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România,
  4. Petra Jorasch, Manager Plant Breeding Innovation Advocacy Euroseeds Belgia,
  5. Oana Dima, PhD Science Policy Manager VIB Universitatea Ghent Centrul pentru Biologia Plantelor Director Executiv EU-SAGE Belgia,
  6. Wayne Parrot Distinguished Reserch Professor Institutul pentru Ameliorarea Plantelor, Genetică și Genomică Universitatea Georgia SUA,
  7. Dr. Iulian Gabur USV Iași,
  8. Aurel Badiu, vicepreședinte ASAS,
  9. Radu Călin Meșină, manager program consultanță utilaje agricole Clubul Fermierilor Români
  10. 70 de cercetători, fermieri și reprezentanți ai mediului de afaceri.

În cuvântul de deschidere, Costin Telehuz, în dubla sa calitate de fermier și secretar de stat, a făcut referire la o serie de probleme arzătoare cum ar fi utilizarea de soiuri mai rezistente la condiții meteo extreme, la boli și dăunători, reducerea utilizării pesticidelor și a amprentei de carbon. În același timp, a subliniat necesitatea modificării legislației în vigoare în sensul permisivității culturilor transgenice.

Alicia Hernandez a subliniat că acest tip de culturi reprezintă o soluție pentru criza energetică, oferind în același timp mai multă siguranță pentru consumatorul final. Noile tehnici genomice reprezintă o soluție pentru viitor prezentând în același timp mai multe oportunități pentru cercetarea în domeniul biotehnologiei.

Petra Jorasch a demonstrat că acest tip de plante poate fi responsabil pentru o creștere a producției agricole cu 66%.

Oana Dima, în prezentarea sa, a subliniat că se cunosc în prezent peste 600 de diferiți genomi. În același timp, a subliniat importanța deosebită care trebuie acordată consultări publice a Comisiei Europene în vederea modificării definiției plantelor transgenice.

Wayne Parrot a vorbit despre „Ameliorarea plantelor asistată genetic”.

Iulian Gabor a prezentat într-un mod documentat dar, în același timp foarte atractiv, importanța si provocările impuse tehnicilor genomice.

Prezentările s-au încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri despre tehnicile genomice.

Din păcate, datorită unei erori de definiție, acest tip de culturi este limitat în spațiul european, deoarece s-a produs o confuzie în momentul definirii lor, ceea ce a dus la o confuzie cu plantele modificate genetic, ceea ce face necesară urgentarea măsurilor pentru redefinirea lor.