Adrese oficiale Club

Scrisoare către MADR - Propuneri de amendamente pentru Schema de ajutor de stat Creditul Fermierului

Clubul Fermierilor Români, reprezentant al intereselor antreprenorilor agricoli și susținător constant al dialogului constructiv cu instituția pe care o coordonați, urmărește să contribuie constant la asigurarea unei gestionări eficiente a măsurilor de sprijin. Astfel, apreciem în mod deosebit, implicarea și urgentarea adoptării măsurii de sprijin prin Schema de ajutor de stat privind Creditul Fermierului pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat-o în dezbatere publică la începutul acestui an.

În acest sens, urmare a analizei textului actului normativ și a discuțiilor avute cu membrii fermieri ai organizației noastre, vă rugăm să analizați următoarele propuneri de amendamente  aplicabile acestei măsuri de sprijin, pe care le considerăm a fi de mare importanță în contextul crizelor pe care sectorul agricol le traveresează în aceste momente:


  1. Includerea în cadrul beneficiarilor eligibili a codurilor CAEN reprezentative pentru obiectul de activitate al grupurilor de producători și cooperativelor agricole, deoarece codurile CAEN enumerate la Art. 3 (a) nu cuprind și obiectul de activitate al acestor categorii de persoane juridice, riscând să nu fie eligibile pentru accesarea acestei schemei de ajutor de stat.
  2. Eliminarea sau creșterea valorii limitei de 280.000 EURO/beneficiar deoarece majoritatea solicitanților care activează în sectorul zootehnic au atins o mare parte din această limită prin intermediul Schemei de ajutor de stat acordate pentru lapte, în scopul compensării pierderilor de venit al fermierilor cauzate de confilictul de la graniță. Sau oferirea unor condiții diferite pentru fermierii din sectorul zootehnic/mixt.
  3. La art. 5 (1) propunem extinderea condițiilor de eligibilitate și pentru solicitanții care înregistrează pierderi pentru ca această măsură de sprijin să reprezinte un ajutor de stat pentru toate categoriile de beneficiari care contribuie la asigurarea securității alimentare prin sprijinul tuturor fermierilor afectați de acest conflict.
  4. Referitor la art. 5 (f), vă rugăm să analizați propunerea de acordare a acestui sprijin și categoriilor de solicitanți încadrați în baza de creditare a fermierilor cu risc bancar A, B și C (în baza de date a Centralei Riscului de Credit), deoarece în situația în care aceștia au întârziat achitarea ratelor ca urmare a vulnerabilității asupra veniturilor fermierilor creată de diverși factori externi ai agriculturii, să poată accesa acest instrument financiar atât de așteptat. De asemenea, solicităm aceeași propunere și în cazul lit. g) al aceluiași articol pentru a încadra și solicitanții care au incidente majore cu bilete la ordin și înterdicție de a emite cecuri, cu extinderea termenului pentru ultimele 12 luni.
  5. Solicităm clarificarea aspectelor referitoare la situația în care instituțiile bancare sunt    obligate să adauge la ROBOR o marjă de 1,95%, conform prevederilor OUG sau au opțiunea de a stabili propria dobândă. De asemenea, vă rugăm să explicați dacă prin accesarea Creditului Fermierului se va putea obține o valoare a sprijinului financiar aferentă diferenței dintre veniturile acordate la nivel de suprafață și/sau capete de animale în cazul în care această valoare atinge pragul de 280.000 EURO. Menționăm că această schemă de Ajutor de Stat nu trebuie să limiteze accesul beneficiarilor la obținerea unor noi credite, scopul acesteia fiind chiar susținerea categoriilor de beneficiari aflați într-o situație dificilă dpdv. financiar în contextul războiului de la graniță.

Propunerile de amendamente formulate în scopul modificării Schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, considerăm că vor contribui la diminuarea efectelor crizei financiare asupra fermierilor români prin oferirea unui acces mai facil la lichidități, astfel încât aceștia să-și poată redobândi competitivitea afacerilor administrate la nivel național.