Adrese oficiale Club

Scrisoare către MCID - cu propuneri de soluții de digitalizare în agricultură

Clubul Fermierilor Români a transmis o scrisoare către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în care menționeaza propriile direcții privind viziunea, analiza și propunerile de digitalizare din sectorul agricol.

Aceste direcții se fundamentează pe dorința de a contribui în mod semnificativ și pentru susținerea competitivității și performanței sectorului agricol românesc prin programe de dezvoltare a antreprenoriatului și valorificarea inovației și a digitalizării.

Principalele direcții pe care le propunem discuției în cadrul întalnirii de lucru cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării sunt următoarele:

  1. Program de digitalizare a IMM-urilor din agricultură - un program dedicat fermelor care să asigure nu doar creșterea eficienței operaționale în agricultură, ci și consolidarea capacității de adaptare a fermelor în fața schimbărilor rapide din domeniul agricol (achiziții tehnologii digitale, sisteme informatice, stații multi-funcționale senzori, statii meteo etc.), cu condiții similare apelului anterior în care sectorul agricol a fost exclus; Programul de digitalizare a IMM-urilor din agricultură are ca scop crearea unei infrastructuri tehnologice robuste, care să sprijine durabilitatea și competitivitatea sectorului agricol într-o eră digitală în continuă evoluție.
  2. Program de sprijinire a transformării digitale a agriculturii românești – dedicat formării și integrării de Specialiști Informatică Agricolă în ferme – punctul critic pentru inițierea și succesul digitalizării fermelor în procedură accelerată. Digitalizarea în agricultură poate contribui semnificativ la reducerea impactului negativ asupra mediului și la gestionarea durabilă a resurselor. Prin utilizarea tehnologiilor digitale, specialiștii în informatică agricolă pot dezvolta soluții care să optimizeze utilizarea apei, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să sprijine practicile agricole durabile.
  3. Program național de dezvoltare și operaționalizare a infrastructurii naționale integrate pentru agricultura digitală din România - rețea națională integrată de stații mulți-senzori pentru agricultură, stații meteo, sistem informatic dedicat etc.; Obiectivul principal al acestui program este să creeze o rețea națională integrată, susținută de stații mulți-senzori pentru agricultură, stații meteo avansate și un sistem informatic dedicat, cu scopul de a revoluționa și eficientiza întregul lanț de producție agricolă.

Infrastructura propusă va consta într-un sistem de stații mulți-senzori strategic distribuite în întreaga țară. Aceste stații vor colecta date esențiale referitoare la calitatea solului, umiditate, temperatură, precum și alte parametri agricoli relevanți. Integrarea acestor informații într-un sistem informatic dedicat va permite fermierilor și altor actori din domeniul agricol să beneficieze de date precise și în timp real pentru a lua decizii informate în gestionarea culturilor și a altor activități agricole.

Stațiile meteo incluse în această infrastructură vor furniza informații meteorologice exacte, contribuind astfel la anticiparea și gestionarea mai eficientă a riscurilor asociate schimbărilor climatice. Această capacitate de monitorizare avansată va ajuta fermierii să adapteze practicile agricole în funcție de condițiile meteorologice în schimbare, contribuind astfel la sporirea rezilienței sectorului agricol în fața provocărilor climatice.

Un alt beneficiu major al acestui program este asigurarea securității alimentare și a trasabilității agroalimentare. Prin utilizarea tehnologiilor digitale, infrastructura integrată va permite monitorizarea detaliată a întregului lanț alimentar, de la producție până la consum. Aceasta va facilita urmărirea precisă a originii produselor agricole, îmbunătățind transparența și încrederea consumatorilor în siguranța alimentară.

Programul național de dezvoltare și operaționalizare a infrastructurii naționale integrate pentru agricultura digitală din România nu numai că va eficientiza agricultura, dar va juca și un rol vital în asigurarea securității alimentare și implementarea unor practici agricole sustenabile în fața schimbărilor climatice. Este o inițiativă menită să transforme sectorul agricol într-unul modern, rezilient și orientat către viitor.

  1. Promovarea Ghidului digitalizării în agricultură și actualizarea permanentă a documentului– sistemul educațional, în rândul antreprenorilor (proiect Clubul Fermierilor Români)
  2. Parteneriat strategic  privind: Programul  de digitalizare a IMM-urilor din agricultură, Programul de sprijinire a transformării digitale a agriculturii românești, Programul național de dezvoltare și operaționalizare a infrastructurii naționale integrate pentru agricultura digitală din România, Antreprenoriatul și contribuția transformării digitale a fermelor la gestiunea impactului schimbărilor sclimatice în agricultură – între Club – Ministerul Inovației, Cercetării și Digitalizării - Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale - Banca Mondială.
  3. Campanie națională de informare-formare în licee agricole a agriculturii digitale (Agricultura 4.0)