Adrese oficiale Club

Scrisoare către MADR - Propuneri de modificari solicitate de fermieri - sM 17.1

Clubul Fermierilor Români și Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare apreciază deschiderea pe care o aveți pentru susținerea unor instrumente de sprijin menite să ofere gestionarea optimă a unor riscuri în agricultură, prin oferirea atât a unei consultanțe adecvate fermierilor, cât și prin asistența în alegerea pachetului personalizat de asigurări agricole. Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare reprezintă principala organizație care a susținut implementarea cu succes a sM 17.1, oferind constant propuneri de îmbunătățire a procesului operațional administrat de AFIR.

Submăsura 17.1 încurajează accesarea de către fermieri a schemelor de asigurare privată, în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă. Astfel, în anul 2023, sesiunea de depunere a cererilor de finanțare aferente sM 17.1 privind polițele de asigurare - culturi agricole din anul agricol 2022-2023 a fost lansată cu o întârziere de aprox. 2-3 luni, față de anii anteriori (deschidere sesiune 02.10.2023 – la această dată, majoritatea culturilor au fost deja recoltate, demers care a coincis cu închiderea valabilității contractelor de asigurare).            

În urma analizării de către personalul AFIR a cererilor de finanțare depuse privind încasarea a 70% din prima eligibilă aferentă asigurării suprafețelor cultivate, un număr foarte mare de fermieri au fost notificați din cauza faptului ca suprafețele asigurate printr-un contract de asigurare nu corespund cu suprafețele cultivate și înregistrate în sistemul IACS al APIA, constatându-se faptul că suprafața asigurată este mai mică decât suprafața din IACS (suprafața asigurată în minus vs. suprafața din IACS este de max. 0,15%), chiar dacă suprafețele asigurate au fost regularizate prin acte adiționale emise ulterior polițelor de asigurare (în perioada de valabilitate a acestora) pentru a fi conforme cu suprafețele cultivate și înregistrate efectiv în sistemul IPA al APIA (Cererea Unică de Plată APIA 2023/ Proiect APIA 2024). Solicitarea noastră face referire la beneficiarii care au asigurat întreaga suprafață cultivată cu aceeași tip de cultură/specie, conform condițiilor de eligibilitate pentru obținerea sprijinului financiar nerambursabil aferent primei de asigurare din cadrul unui contract.


Astfel, pe baza celor enunțate, vă trasnmitem rugămintea analizării oportunității de a emite o derogare de la condițiile stipulate în Ghidul Solicitantului sM 17.1, având în vedere următoarele aspecte:


  1. În anul 2023, APIA, pe langa controalele clasice de verificare a supafețelor cultivate, a recurs și la controale prin monitorizare, operațiune care s-a finalizat până în luna decembrie. Eventualele diferențe de suprafață cultivată/cultură constatate prin aceste controale față de declarația fermierului se operează ințial în IACS (Sistem Integrat de Administrare si Control), aplicație la care fermierul nu are access, astfel rezultând diferențe de suprafață cultivată și înregistrată în IACS vs. IPA, întrucât operarea diferențelor constatate și actualizarea declarației de suprafață în IPA s-a realizat cu o întârziere destul de însemnată.
  2. Ferrmierii încheie o poliță de asigurare culturi agricole și eventual, dacă se impune, solicită regularizarea suprafațelor asigurate inițial, doar în baza informațiilor din IPA (declarație de suprafață, formulare M, S etc.) - aplicație la care aceștia au acces. În urma controalelor efectuate de către APIA, în cele mai multe cazuri, fermierii află cu întârziere de eventualele modificări de suprafață cultivată sau controalele sunt efectuate de APIA când culturile nu mai există în teren, moment în care nici contractele de asigurare nu mai sunt valabile (fie nu mai există obiectul asigurat, fie contractul de asigurare și-a încheiat valabilitatea). Din acest moment, nu se mai pot aduce niciun fel de modificări de suprafață prin intermediul unui act adițional pentru că suprafața asigurată/cultura să fie aceeași cu suprafața rezultată/constatată în urma controalelor efectuate. Niciun asigurator din România nu mai emite vreun act adițional ulterior încheierii valabilității unei polițe de asigurare culturi agricole/nu mai există obiectul asigurat inițial.
  3. Eventualele modificări de suprafață cultivată/cultură constatate în urma controalelor efectuate de către APIA nu prezintă modificări a suprafeței totale exploatată de către fermier, ci punctual, în interiorul suprafeței totale exploatate, unde apar diferențe de suprafață în minus/plus la cultura asigurată și invers. De regulă, fermierii își încheie o poliță de asigurare culturi agricole la nivelul întregii exploatații (excepție făcând acele culturi care, fie nu pot fi preluate în asigurare de către o firmă de asigurari, fie nu se justifică încheierea unei polițe de asigurare (de ex. pășuni, fânețe). Prin urmare, rezultă faptul că fermierul este de buna credință, nu a încercat în niciun mod de a induce în eroare firma de asigurări/AFIR, multiplele modificări de suprafață, unele procesate cu întârziere de către reprezentanții APIA, nefiindu-i în acest caz imputabile fermierului.