Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 2 mai 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură care le impactează activitatea.

Raportul integral privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Piața locală este încă în vacanță în cea mai mare parte. În situația în care luna mai 2022 va furniza suficiente precipitații, îndrăznim să facem deja estimări pentru recoltă, ceea ce ar însemna o recuperare a decalajului de prognoză din toamna lui 2021. Atunci, pe fondul lipsei de precipitații, lucrările de însămânțare s-au prelungit foarte mult și am avut parte de o răsărire neuniformă și chiar de nerăsărire în anumite zone.

Avem însă suficient de multe zone afectate de seceta pedologică și arealul este foarte cunoscut: în zona de mijloc a Moldovei mărginită la sud de Focșani, la nord de Neamț și la Est de Vaslui și Galați.

Piața orzului


Orzul recoltă veche nu are indicații decât de la un singur cumpărător în portul Constanța.

În ceea ce privește recolta nouă, indicațiile semnalează apropierea momentului livrării de către companiile care au vândut înainte de războiul din Ucraina și care acum trebuie să se acopere. Diferența de preț între momentul vânzării și cel al livrării efective ar putea fi semnificativ negativă în dreptul exportatorului.

Piața porumbului


Fermierii români mai au de însămânțat porumb, însă vedem cum întârzierea este dictată de precipitațiile căzute în ultima săptămână și, bineînțeles, de vacanța prelungită prilejuită de sărbătoarea Paștelui Ortodox.

Pe lângă acest aspect, putem vedea și o scădere, nu foarte pronunțată, a suprafeței destinate porumbului în favoarea culturii de floarea-soarelui.

Decisivă însă este luna mai. Precipitațiile vor face diferența în producțiile românești de porumb. Registrul precipitațiilor ne arată o continuitate, până pe data de 13 mai 2022 cel puțin.

Piața semințelor de rapiță


Rapița este înflorită și peisajul local s-a schimbat, însă precipitațiile și temperaturile scăzute nu au permis dezvoltarea mai avansată a plantelor. Estimăm că în cazul menținerii temperaturilor scăzute, este posibil să vedem o întârziere în dezvoltare și implicit o întârziere la recoltare.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Indicațiile pentru recolta veche de semințe de floarea-soarelui s-au temperat. Fluxurile, fie ele și firave, de materie primă din Ucraina, asociate cu cele de ulei brut, au influențat în mod direct prețurile locale.

La rândul ei, recolta nouă de semințe de floarea-soarelui s-a temperat pentru o vreme în ceea ce privește nivelul de preț. Este firesc, fermierii au fost foarte ocupați cu însămânțarea și interesul de contractare în avans nu a existat la un nivel ridicat.

Piața boabelor de soia


Procesatorii interni nu manifestă în acest moment niciun interes pentru boabele de soia. Nu se oferă indicații de preț și nu se cumpără. Situația este identică pentru eventualele loturi care se ofereau în țările riverane, neexistând interes pentru soia în acest moment.

Prognoza meteo


România

Prognoza meteo 30 aprilie - 13 mai 2022




Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele săptămânale integrale sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.