Rapoarte piață cereale

Raport piață cereale 4 aprilie 2022

Stimați membri și parteneri,

Clubul Fermierilor Români asigură informarea continuă a membrilor săi în toate domeniile importante din agricultură care le impactează activitatea.

Raportul integral privind piața cerealelor este transmis cu titlu gratuit exclusiv membrilor Clubului Fermierilor Români (fermierilor care au aderat la asociația noastră).

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii pe e-mail la [email protected] sau vă invităm să vă abonați online, la link-ul de mai jos.

Piața grâului


Grâul românesc este subevaluat în aceste zile. Prețul grâului în paritatea CPT Constanța pendulează în continuare, cu o diferența de preț care marchează cele două calități, panificație și furaj.

Piața orzului


Indicațiile orzului recoltă nouă se situează la același nivel ca săptămâna trecută, în paritatea CPT Constanța. Lucruri notabile nu s-au întâmplat, cu excepția achiziției realizate de Iordania.

Piața porumbului


Nivelul prețului a coborât în mod constant, acordat cu factorul politic care a generat mișcările de reflux de pe burse. 

Aglomerația din portul Constanța a dat câștig de cauză mărfurilor deja cumpărate și focusul primar a fost pe execuția contractuală. S-a acordat mai puțină atenție achiziției de volume noi pentru simplul motiv că stocuri există în țară, iar cumpărătorii au relaxarea dată de volumele disponibile.

Piața semințelor de rapiță


Indicațiile cumpărătorilor arată o acoperire pe volume pentru prima sesiune de crush care va începe odată cu recoltarea rapiței. În Uniunea Europeană, statusul este același. Rapița intră în vegetație și așteptările sunt pe măsură. Barometrul bursier se înclină însă înspre recolta nouă de rapiță.

Piața semințelor de floarea-soarelui


Indicațiile pentru semințele de floarea-soarelui înregistrează o scădere la nivelul CPT Constanța și DAP Procesator. Stocuri mai există, însă fermierii au alte așteptări. 

Prețul recoltei noi de floarea-soarelui a început de la un nivel ridicat, generat de diminuarea ponderii Ucrainei din sistemul de aprovizionare sau dispariția ei cu totul.

Piața boabelor de soia


Soia înregistrează, la rândul ei, scăderi abrupte pe CBOT. Motivele sunt evidente și țin de raportul NASS. Pentru moment, trebuie să luăm în calcul o potențială amenințare asupra recoltei argentiniene de soia, și anume “early frost”, care generează, ca și în cazul porumbului, îngrijorare. Fenomenul presupune îngheț pe perioada nopților în regiunea sud-americană.

Prognoza meteo


România

Prognoza meteo 2 - 16 aprilie 2022


Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Fermerii interesați de accesarea serviciilor de consultanță în comerțul cu cereale pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail: [email protected], sau telefonic: 0749.777.711.

Rapoartele săptămânale integrale sunt disponibile cu titlu gratuit membrilor Clubului sau pot fi încercate gratuit prin completarea formularului de la butonul de mai jos.